Directeur Zwitserleven: ‘Pensioenshoppen kan geld opleveren’

Directeur Zwitserleven: 'Pensioenshoppen kan geld opleveren'
Hans Visser, Vivat. Foto: Maartje Geels

Pensioensparen via een pensioenverzekeraar pakt voor veel particulieren onvoordelig uit: ze laten geld liggen. Pensioenshoppen kan wel 10 procent meer pensioen opleveren. Dat zegt Hans Visser, directeur pensioen bij Zwitserleven, in een interview met De Stentor.

Visser: “Als je bij een pensioenfonds zit is alles geregeld. Maar mensen die bij een verzekeraar sparen, moeten zelf hun pensioen inkopen. Meestal krijgen ze een brief van hun verzekeraar met een voorstel, zo van: u heeft zoveel kapitaal opgebouwd en daarvoor kunt u zoveel pensioen per maand krijgen voor de rest van uw leven. Het blijkt dat 50 tot 70 procent van de mensen dat aanbod accepteert. Maar je kunt je pensioen inkopen bij iedere pensioenverzekeraar. Kijk goed rond en vergelijk de aanbiedingen. Dat kan je tientjes per maand extra opleveren. Wij vonden voorbeelden waarbij er 10 procent verschil zat tussen de aanbiedingen.”

De reden dat mensen geld laten liggen is dat ze de materie te ingewikkeld vinden, aldus Visser. “Mensen weten lang niet altijd dat ze met hun kapitaaltje vrij zijn om hun pensioen bij een ander in te kopen. Ze kiezen vaak op gevoel. Ze hebben vertrouwen in de verzekeraar en accepteren het aanbod. Door de lage rente van dit moment krijgen mensen vaak een veel lager pensioen dan ze dachten. Dat is een extra reden om goed te kijken waar je het meeste pensioen voor je geld krijgt.

“Er zijn op internet veel vergelijkingssites te vinden. Daar kun je eenvoudig vergelijken hoeveel pensioen de verschillende aanbieders je geven. Dat gaat wel over de standaardproducten. Als je ingewikkelder wensen hebt, bijvoorbeeld eerst een hoog en later een lager pensioen, kun je beter een pensioenadviseur in de arm nemen.”

Bron: De Stentor

GEEN REACTIES