De Jager start onderzoek bescherming spaarders

Een bank moet snel gesplitst kunnen worden in een nuts- en een zakenbank wanneer zich financiƫle problemen zich voordoen.

Dat is de boodschap waarmee minister De Jager een onderzoek laat starten naar het beschermen van spaargelden bij banken. Hiervoor wordt de Commissie Structuur Nederlandse Banken in het leven geroepen onder leiding van prof. Herman Wijffels. Dit schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

De Commissie Structuur Banken zal kijken hoe een bank zodanig gescheiden kan worden zodat in het geval van een crisis, de nutsdelen – waaronder spaargelden –beter afgeschermd kunnen worden. Ook kijkt de Commissie naar een verbod op handel voor eigen rekening voor banken. Dit betekent dat banken niet met geld van klanten mogen speculeren.

Spaargelden beschermen

In de crisis moesten verschillende banken door de overheid overeind worden gehouden. Door de complexiteit van banken konden niet altijd alle belangrijke delen worden behouden. Om dat te voorkomen heeft minister De Jager eerder een actieplan aan de Tweede Kamer voorgelegd om banken voortaan anders in te richten. “Spaarders moeten goed worden beschermd in het geval van een crisis en niet opdraaien voor de fouten van bankiers. Daarom moet een bank in de toekomst snel kunnen worden gescheiden wanneer financiële problemen zich voordoen”, aldus minister De Jager. Op verzoek van Tweede Kamer heeft De Jager de Commissie ingesteld voor nader onderzoek.

Aanpak Financiële sector

Het onderzoek naar het beschermen van spaargelden maakt onderdeel van de Aanpak financiële sector om de sector aanzienlijk te hervormen. De daarin beschreven 40 maatregelen hebben als doel om financiële instellingen gezonder te maken en de consument beter te beschermen door de klant weer centraal te stellen.

GEEN REACTIES