D66 “verbaasd” over onderonsje Kamp-Jongerius

D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees is verbaasd dat Kamp na een onderonsje met Jongerius van een pensioenakkoord spreekt. Koolmees: "Wat is nu het akkoord? Het is mij volstrekt onduidelijk wat er met wie is afgesproken, het regeerakkoord is opengebroken, de financiële houdbaarheid is onduidelijk en het draagvlak onder de vakbonden ontbreekt."

Akkoord?

"Met wie is dit akkoord gesloten? Jongerius of de vakbonden? Het is mij een raadsel. Gisteravond zag iedereen dat de vakbonden het niet eens zijn. Nu voelt Jongerius zich kennelijk bevoegd om een akkoord te sluiten. Kamp komt niet tegemoet aan onze hoofdbezwaren tegen het akkoord: het was twee keer uitstel, en het blijft twee keer uitstel", aldus Koolmees.

Regeerakkoord opengebroken

De vitaliteitsregeling, een voordelige spaarregeling voor de belastingbetaler, mag gebruikt worden voor een vervroegd pensioen. Die vitaliteitsregeling bestaat nu nog niet. Koolmees: "Dit gaat tegen het regeerakkoord in.

Daarnaast zijn er extra toezeggingen gedaan, wat betreft de levensloopregeling en de belastingkorting voor de lage inkomens. Blijkbaar heeft Kamp onder druk toezeggingen gedaan, ik ben benieuwd wat zijn VVD-collega’s in de Tweede Kamer hiervan vinden. Ik ben met name benieuwd naar de financiële houdbaarheid daarvan, hoeveel gaat dit kosten?"
Volgende generatie

Er is nog steeds geen solide akkoord gesloten, de verhoging van de AOW-leeftijd komt te laat en de pijn van het huidige tekort van de pensioenkassen wordt niet verdeeld. "Het is voor mij onbestaanbaar dat de volgende generatie de klappen gaat opvangen. Voor hen is de te kleine dekkingsgraad een groot probleem, dat wordt door dit getreuzel niet aangepakt. Waarom moeten we tot 2020 gaan wachten om iets te gaan doen waar we allemaal van overtuigd zijn? Ik kan iedereen uitleggen dat we inmiddels 7 jaar ouder worden dan toen de AOW, het niet meer dan logisch is dat we de AOW-leeftijd mee moeten verhogen. Ik roep de VVD en het CDA op het uitstelgedrag van Kamp niet langer te tolereren."

GEEN REACTIES