CDFD: ‘niet oneindig knippen in omvang Wft-modules’

copyright Pixabay

Er kan niet oneindig worden geknipt in de omvang van opleidingsmodules in het kader van het vakbekwaamheidsbouwwerk van de Wft.

Dat stelde Erik Mulder, hoofd stafbureau van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD), 7 juni op een bijeenkomst voor opleiders voor de financiële dienstverlening. Opleidingsinstituut Dukers & Baelemans berichtte gisteren in een update over deze bijeenkomst, waar de resultaten van een eerste onderzoek (door bureau Ecorys) naar een nieuw vakbekwaamheidsbouwwerk werden gepresenteerd.

36 kwalificaties
Mulder deed zijn waarschuwing in reactie op suggesties uit de markt om verschillende Wft-modules op te splitsen. ‘We moeten oppassen dat we straks 36 beroepskwalificaties hebben. Dan moet je ook 36 examens in de lucht houden.’ Een voorbeeld van zo’n mogelijke opsplitsing is een aparte module voor uitvaartverzekeringen. Mulder: ‘Iemand die uitvaartverzekeringen verkoopt, moet nu een Wft-diploma Vermogen halen. Die mensen zeggen: ik moet een heel zware module doen, terwijl ik maar op 10 procent acteer. Die hebben het liefst een Wft-module-uitvaart.’

Samenvoegen
Anderzijds is er volgens Mulder juist ook aanleiding om na te denken over het samenvoegen van modules. ‘Stel dat een hypotheekadviseur vaak inkomensadvies geeft, misschien is er dan aanleiding om van twee beroepskwalificaties één zware te maken.’ In de presentatie kwam duidelijk naar voren dat sommige aanbevelingen van het Ecorys-rapport tegenstrijdig zijn. ‘Het CDFD gaat het rapport dan ook bestuderen om zelf een oordeel te vormen over de aanbevelingen. Daarbij kijkt het CDFD onder andere naar zaken als kosten en uitvoerbaarheid. Hierbij is input vanuit de markt welkom’, aldus Mulder.

Concept
Binnenkort publiceert het CDFD een conceptadvies dat ter consultatie wordt voorgelegd aan de markt. Op basis van de marktreacties maakt het CDFD een definitief advies dat naar het Ministerie van Financiën wordt gestuurd.

Bron: Nieuwsbrief Dukers & Baelemans

GEEN REACTIES