80% zzp-ers heeft geen AOV

copyright Pixabay

Vier van de vijf zzp-ers hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en TNO.

Daarmee komt het onverzekerde deel zelfs hoger uit dan zes jaar geleden, toen 77% onverzekerd was. De twee onderzoeksinstituten gebruikten bij hun metingen alleen zzp-ers die leven van hun ondernemerschap en geen vast dienstverband hebben. Dat zijn er ongeveer 700.000.

Belangrijkste reden om geen AOV af te sluiten is de, in perceptie van veel zzp-ers, hoge premie. Ook ondernemers die in de afgelopen jaar goede financiële resultaten haalden, sloten om deze reden veelal geen verzekering af.

Toch blijkt uit de cijfers dat een aantal zelfstandigen wel degelijk rekening houdt met (langdurige) ziekte. Zo denkt bijna een kwart voldoende reserves te hebben voor het geval hij of zij ziek of arbeidsongeschikt wordt. Verder heeft ongeveer een vijfde een partner met voldoende inkomen, waarop kan worden teruggevallen. Daarnaast is het zogeheten broodfonds in opkomst, maar met ongeveer 13.000 deelnemers is dit qua marktaandeel nog een bescheiden speler.

Maar voor circa de helft van de zelfstandig ondernemers, vooral voor hen met een inkomen onder de €25.000, is er nauwelijks een vangnet. Binnen de politiek (en de vakbeweging) gaan daarom steeds meer stemmen op om een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering op te tuigen.

GEEN REACTIES