Brexit zorgt voor verschuiving premies naar Europees vasteland

copyright Pixabay

Hoewel Londen nog bij uitstek de belangrijkste verzekeringsstad is in Europa, doet het effect van de Brexit zich stevig voelen.

Dat blijkt uit statistieken van de International Underwritings Association of London, die de belangen vertegenwoordigt van internationale verzekeraars die niet via Lloyd’s contracten afsluiten. Volgens de IUA werd in 2019 4,5 mrd pond aan premies voor het Europese vasteland niet meer beheerd door kantoren in Londen, maar door (nieuw opgezette) kantoren op het continent. Voor ‘Londen’ betekent dit een daling van maar liefst 30%, stelt de IUA.

Zonder Brexit-reorganisaties zou het totale beheerde premie-inkomen in Londen daarmee uitkomen op 32 mrd pond in plaats van de 27,5 mrd pond dat nu in de Londense statistieken staat. Deze 27,5 mrd pond is iets minder dan de helft van het totale premie-inkomen dat in Londen wordt verdiend en beheerd. Op verzekeringsmarktplaats Lloyd’s of London bedroeg het premie-inkomen in 2019 bijna 36 mrd pond.

Ook Lloyd’s heeft haar organisatie aangepast aan de Brexit. Nieuw geschreven premies worden uitsluitend verwerkt via Lloyd’s in Brussel. Volgens een jaarrapport van Lloyd’s in Brussel ging het in 2019 om bijna 2,5 mrd euro aan premie (waarvan 264 mln euro in Nederland). Wel worden deze verzekeringen grotendeels herverzekerd bij Lloyd’s in Londen. Grote uitzondering in dit verband zijn nieuwe verzekeringscontracten afgesloten in Duitsland. Deze kunnen uitsluitend worden herverzekerd bij Lloyd’s in Brussel.

GEEN REACTIES