Bezorgbrommers rijden 6 keer vaker schade dan privébrommers

Bezorgbrommers rijden 6 keer vaker schade dan privébrommers
© Pixabay

Bezorgkoeriers op brommers en scooters rijden erg onvoorzichtig en lopen daardoor een groot risico om slachtoffer te worden van een ongeval. Verzekeraar de Vereende stelde daarom samen met Veilig Verkeer Nederland 5 gouden regels voor bezorgkoeriers op. In straattaal.

Maar liefst 7% van alle verkeersdoden zijn brommer- of snorfietsbestuurders. Weliswaar is er een trend naar minder doden waar te nemen, maar het risico om in het verkeer om te komen of ernstig gewond te raken blijft voor bromfietsers en snorfietsers erg groot vergeleken met andere vervoerswijzen, meldt de Vereende.

Schadebedrag 75% hoger
En dan zijn het vooral bezorgkoeriers die brokken maken. Uit cijfers van de Vereende over 2017 en 2018 blijkt dat bezorgbrommers bijna 6 keer vaker schade rijden dan een privébrommer. Daarbij ligt ook het gemiddelde schadebedrag 75% hoger. Dat laatste komt door relatief meer letselzaken.

Reguliere verzekeraars zijn terughoudend in het verzekeren van bezorgbrommers en daarom verzekert ‘vangnet’ de Vereende relatief veel van deze brommers. Het hogere aantal schadegevallen leidt niet alleen tot een hogere premie op de bezorgbrommers. Het geeft ook aan dat bezorgbrommers vaak in onveilige situaties betrokken raken – voor de bezorgkoerier zelf en voor andere weggebruikers.

Gedrag
Analyses van bromfietsongevallen tonen aan dat het gedrag van de bestuurder zelf de meest voorkomende ongevalsoorzaak is. Het gaat dan bijvoorbeeld om afgeleid zijn of gebrek aan aandacht hebben, te hard rijden voor de omstandigheden, een smalle focus en geen voorrang verlenen.

Het feit dat brom- en snorfietsen evenwichtsvoertuigen zijn die de berijder geen bescherming bieden bij een ongeval, draagt ook bij aan het hoge ongevalsrisico. Verschillende gemeenten en horecaondernemingen zijn projecten gestart om de overlast en de onveiligheid van bezorgscooters in te dammen door hun bezorgers een ‘verplichte’ cursus aan te bieden om veiliger te leren rijden.

Rapgroep
Omdat gedragsfactoren de meest voorkomende oorzaken zijn, ligt het voor de hand de oplossing te zoeken in het bewuster maken van de bezorgkoeriers van de gevaren. Daarom ontwikkelde de Vereende samen met partner Veilig Verkeer Nederland 5 gouden regels voor bezorgkoeriers. Ze lieten die door een rapgroep uit Amsterdam omzetten in straattaal en nodigden de bekende Nederlandse Youtuber Kalvijn uit om daar een vlog over te maken als start voor een gezamenlijke campagne.

1. Ik gass ’m rustig en hou me aan de stiffe regels
2. Ik ga niet te ham
3. Ik timer rustig bij ieder rood licht of zebrapad
4. Ik leb of ijk niet naar me phonna tijdens het rijden
5. Ik draag een helm en doe ’m stav

Vertaling:
1. Ik rijd rustig en houd me aan de verkeersregels
2. Ik houd me aan de maximum snelheid
3. Ik stop voor een rood licht en een zebrapad
4. Ik kijk niet op mijn telefoon en bel niet tijdens het rijden.
5. Ik draag een helm en doe hem vast

Bron: De Vereende

GEEN REACTIES