Beleidsdekkingsgraden pensioenfondsen stijgen gemiddeld 2% in tweede kwartaal

Beleidsdekkingsgraden pensioenfondsen stijgen gemiddeld 2% in tweede kwartaal
© Pixabay

De beleidsdekkingsgraden van pensioenfondsen stegen in het tweede kwartaal van 2017 over vrijwel de gehele linie en gemiddeld met 2%. Dat is de grootste kwartaalstijging van de beleidsdekkingsgraad sinds de introductie van deze graadmeter begin 2015. De gemiddelde beleidsdekkingsgraad ultimo Q2 is 106,7.

De nominale dekkingsgraden stegen ook, maar minder hard. De gemiddelde nominale dekkingsgraad bereikte 110,5, een stijging van 1,5%. Dit meldt The Pension Rating Agency (TPRA) in de vandaag gepubliceerde Monitor Dekkingsgraden 2017-II. Beide graadmeters geven een indicatie van het vermogen van pensioenfondsen om de pensioenbeloftes waar te maken die zijn vastgelegd in de regelingen die zij uitvoeren.

Slechts één van de 120 onderzochte fondsen zag zijn beleidsdekkingsgraad dalen ten opzichte van Q1. Bij slechts zeven fondsen daalde de nominale dekkingsgraad. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2016 was er echter geen enkel fonds met een lagere dekkingsgraad. Bij 23 fondsen steeg de beleidsdekkingsgraad meer dan 2%, bij 32 fondsen was de stijging van de nominale dekkingsgraad meer dan 2%.

De nominale dekkingsgraden geven het beste beeld van de actuele financiële situatie van de pensioenfondsen. De ondernemingspensioenfondsen verbeterden hun nominale dekkingsgraden met gemiddeld 1,8%. Daarmee presteerden zij beter dan de bedrijfstak- en beroepspensioenfondsen die een gemiddelde stijging hadden van 1,2% in het tweede kwartaal. Grote uitschieters waren de prestaties van Sportfondsen en het CDC-fonds van Nationale-Nederlanden die stijgingen noteerden van respectievelijk 6,7% en 5,0%.

Bij 31 fondsen lag de dekkingsgraad eind juni nog onder het minimale vereiste niveau van 104,2%. Dit betekent dat, op basis van de nominale dekkingsgraad, 26% van de fondsen in de onderzoekspopulatie een dekkingstekort hebben. Eind maart was dit nog 31%.

Over het algemeen steeg de 12-maands volatiliteit van de nominale dekkingsgraden in het tweede kwartaal. Hierdoor is de beleidsdekkingsgraad, die over dezelfde 12 maanden berekend wordt, een minder representatieve maatstaf geworden voor de financiële ontwikkeling van de pensioenfondsen. Hoewel de volatiliteit van de dekkingsgraden van Metalektro en Metaal & Techniek toenam, zijn de dekkingsgraden van deze grote metaalfondsen na Q2 stabieler ten opzichte van het marktgemiddelde. Daardoor behoren zij nu tot een lagere risicoklasse dan voorheen.

Bron: TPRA

 

GEEN REACTIES