Belang onderhoud airco in auto wordt onderschat

Als bepaalde onderdelen niet regelmatig worden vervangen, lopen inzittenden kans op gezondheidsklachten als geïrriteerde luchtwegen, keelpijn en tranende ogen.

Deze waarschuwing komt van de Bovag nadat uit onderzoek bleek dat 700.000 autobezitters zich niet bewust zijnvan de noodzaak van periodiek onderhoud aan het aircosysteem in hun voertuig.

Driekwart van de respondenten in het onderzoek (uitgevoerd onder 400 consumenten, mei 2012) geeft aan airco aan boord van zijn/haar auto te hebben, hetgeen gelijk staat aan circa 6 miljoen voertuigen. Bijna 12 procent van de eigenaren van een auto met airco is in de veronderstelling dat het systeem nooit onderhoud nodig heeft, of alleen als het vies ruikt of lange tijd niet is gebruikt. Niets is echter minder waar: de airconditioning moet minimaal tweejaarlijks, maar bij voorkeur elk jaar, onderhouden worden, zodat de vorming van schimmels en bacteriën wordt voorkomen en de optimale werking van het systeem gegarandeerd blijft.

Gezondheidsklachten

Airconditioning is tegenwoordig vaak een standaardvoorziening in nieuwe auto’s. Tijdens warme zomers of een lange vakantierit is verkoeling van de airco vrijwel onmisbaar. Filters zorgen dat pollen en andere verontreinigingen van buiten worden tegengehouden.

Het is van belang dat bepaalde airco-onderdelen regelmatig worden nagekeken en vervangen, omdat de inzittenden anders kans lopen op gezondheidsklachten als geïrriteerde luchtwegen, keelpijn en tranende ogen. Daarnaast moet het koudemiddel periodiek worden bijgevuld, omdat de airco anders ‘droog’ loopt, met fikse schade tot gevolg.

Verkeersveiligheid

Een goed onderhouden airco zorgt niet alleen voor comfort, maar ook voor de verkeersveiligheid: te hoge temperaturen in de auto hebben effect op de reactiesnelheid van de bestuurder. Periodiek onderhoud is niet alleen bij intensief gebruik nodig, maar ook wanneer de airco slechts sporadisch wordt gebruikt. Juist dan hebben schimmels en bacteriën lange tijd vrij spel om zich te nestelen.

GEEN REACTIES