Bedrijfsleven miskent risico╚s opkomende markten

Bedrijven onderschatten de risico╚s van zakendoen in de opkomende markten. Dat is vooral zorgelijk omdat vanwege de wereldwijde crisis de politieke en financiële instabiliteit is toegenomen.

Tot de risico´s behoren onder meer annulering van contracten, onteigening zonder compensatie, beperking van valutatransfers en intrekking van vergunningen.

Het bedrijfsleven moet zich realiseren dat zakendoen in opkomende markten aanzienlijke risico´s met zich meebrengt, meent Julian Edwards, hoofd Political Risk & Credit bij de gespecialiseerde internationale verzekeraar ACE. "De geringe aandacht hiervoor is verontrustend als je bedenkt hoe onzeker de situatie in veel opkomende markten is."

De risico´s beperken zich volgens Edwards niet tot landen en regio´s als Iran, India/Pakistan en het Koreaanse schiereiland. Ook in andere opkomende markten kunnen buitenlandse bedrijven in de problemen komen door bijvoorbeeld corruptie, falende juridische bescherming of politiek geweld. In 2010 gold dat bijvoorbeeld voor Oekraïne, Thailand, Venezuela en Ivoorkust.

Dat opkomende markten economisch een steeds grotere rol spelen, wil nog niet zeggen dat de kenmerkende volatiliteit van deze landen verdwijnt, waarschuwt Edwards. Volgens het IMF stijgt het aandeel van opkomende markten in de wereldeconomie naar ruim 70 procent in 2030.

Wereldwijd heeft minder dan de helft (49%) van de grote bedrijven procedures voor het evalueren en beheersen van politieke risico´s in opkomende markten. De aandacht neemt zelfs nog verder af als het besluit om te investeren eenmaal is genomen, blijkt uit onderzoek van ACE en de Economist Intelligence Unit.

Bedrijven die activiteiten willen ontplooien in opkomende markten moeten zich vooraf goed realiseren wat de risico´s zijn, stelt Edwards. "Bovendien is het van belang steeds de vinger aan de pols te houden, want de situatie verandert voortdurend." Hij wijst erop dat bedrijven zich bijvoorbeeld enkele jaren geleden nog konden verzekeren tegen onteigening van hun bezit in Venezuela, terwijl dat – nu het risico acuut is geworden – niet meer mogelijk is.

Edwards sprak deze week tijdens het Risk Managers Event van ACE op de Vlerick Management School in Gent. Riskmanagers van toonaangevende bedrijven in de Benelux bespraken daar belangrijke thema´s op het gebied van beheersing van multinationale bedrijfsrisico´s.

GEEN REACTIES