Banken waarschuwen: ‘Europese financiële bijsluiter’ is nu verplicht

© Pexels

Met de inwerkingtreding van de Europese verordening PRIIPS per 1 januari mogen banken de aankoop van bepaalde beleggingsproducten niet langer faciliteren als het zogenoemde Essentiële-informatiedocument (Eid) ontbreekt. Dit meldt Bank Nieuws vandaag.

De Europese PRIIPs-verordening heeft tot doel de transparantie van beleggingsproducten en verzekeringsproducten met een beleggingscomponent te vergroten, ter bescherming van de belegger. Dit betekent dat de aanbieders van deze producten het Eid moeten opstellen en verstrekken aan een potentiële klant. Dit document helpt beleggers bij het doorgronden en vergelijken van deze producten.

Voorbeelden van producten die als een PRIIP (Packaged Retail and Insurance-based Investment Products) worden aangemerkt zijn beleggingsfondsen, beleggingsobjecten, levensverzekeringsovereenkomsten met een beleggingscomponent, derivaten en andere indirect gehouden verpakte producten. Op grond van de Nederlandse regelgeving is bovendien een Eid verplicht voor zogenoemde derde-pijlerpensioenproducten met een beleggingscomponent.

Als productaanbieders en andere instellingen die effecten uitgeven geen Nederlandstalige Eid hebben opgesteld en op hun website hebben geplaatst, dan mogen banken de aankoop van PRIIPS producten door de retail belegger niet meer faciliteren, waarschuwt Bank Nieuws.

Bron: Bank Nieuws

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

 

GEEN REACTIES