Aflossingsvrije hypotheek wordt probleem voor 1 op de 6 huishoudens

Aflossingsvrije hypotheek wordt probleem voor 1 op de 6 huishoudens
© Pixabay

Zo’n 420.000 huishoudens – 1 op de 6 – met een aflossingsvrije hypotheek komen mogelijk in de problemen aan het einde van de looptijd, berekende online hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl.

Aan het eind van de looptijd hebben deze huishoudens te weinig inkomen om een nieuwe hypotheek af te sluiten die even hoog is als hun huidige hypotheek. Ze lopen dus het risico dat ze gedwongen hun huis moeten verkopen. Gemiddeld is het verschil tussen wat deze huishoudens kunnen lenen en de hoogte van hun schuld 83.000 euro. In totaal betekent dit een gat van 35 miljard euro in Nederland. Ikbenfrits.nl concludeert dit na eigen onderzoek onder bijna 100.000 dossiers.

Nog 15 jaar de tijd
De Nederlandse hypotheekschuld bestaat voor 55% uit aflossingsvrije hypotheken: dit is 340 miljard euro. Zo’n 870.000 huishoudens hebben een volledig aflossingsvrije hypotheek. Tussen 2035 en 2037 lopen er 700.000 aflossingsvrije hypotheken af.

Voor veel huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek geldt dus dat ze meer dan 15 jaar de tijd hebben voor hun looptijd erop zit. Ikbenfrits.nl adviseert ze er iets aan te doen nu zij nog de mogelijkheid hebben, en ontwikkelde een gratis tool​ waarmee huishoudens kunnen berekenen of zij later in de problemen komen.

De online hypotheekadviseur roept ook banken op om dit probleem adequaat aan te pakken. Volgens Ikbenfrits.nl geven banken meestal aan dat ze de situatie per klant bekijken op het moment dat dit gaat spelen. “Dat klinkt heel leuk, maar daarmee schuif je het probleem vooruit. Op het moment dat de hypotheek afloopt kun je daar vaak nog weinig aan doen,” aldus Michiel Lensink van Ikbenfrits.nl.

Stijgende rente maakt probleemgroep groter
Eind april 2018 gaf minister van Financiën Hoekstra in een reactie op vragen vanuit de Tweede Kamer aan dat hij verwacht dat de probleemgroep ‘beperkt’ is. Ikbenfrits.nl daarentegen verwacht dat de probleemgroep zelfs groter kan worden is dan 1 op de 6. In het onderzoek is nl. gerekend met de huidige hypotheekrentes. Wanneer er wordt gerekend met een rente van 5% zoals de AFM dat voorschrijft, zal 19% van de huishoudens, bijna 1 op de 5, dan in de problemen komen. Bijna 500.000 huishoudens.

Bron: Ikbenfrits.nl

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES