Adviseurs inkomensverzekeringen onzorgvuldig met diplomaplicht

copyright Pixabay

Bij ruim een kwart van de adviseurs is de diplomaplicht niet op orde, aldus toezichthouder AFM na een onderzoek onder 200 financieel adviseurs.

Vooral bij adviseurs voor inkomensverzekeringen blijken verplichte diploma’s niet altijd aanwezig, zo blijkt uit het onderzoek dat de AFM samen met DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) uitvoerde. Dat wil overigens niet zeggen dat de desbetreffende financiële dienstverlener zonder diploma klanten heeft geadviseerd. Veel onderzochte partijen melden aan de AFM dat ze niet adviseren over producten waarvoor ze geen diploma (meer) hebben.

Adviseurs zijn echter ook dan verplicht hun adviesvergunning in te leveren. En dat beek niet altijd te gebeuren. Mede naar aanleiding van het onderzoek hebben overigens de 57 adviseurs waar de diplomaplicht niet op orde was, hun vergunning wel ingeleverd.
In een persbericht noemt de AFM de cijfers ‘zorgwekkend’. De diplomaplicht zorgt er mede voor dat consumenten geadviseerd worden door een dienstverlener met actuele kennis, stelt de toezichthouder. ‘Het juiste diploma vergroot de kans op passend advies.’

Wellicht stamt de matige diplomaplichtscore van de adviseurs inkomensverzekeringen nog uit de zogeheten ‘overgangsperiode’ tussen 2014 en 2017. Toen deden bijna 30.000 adviseurs het PE-examen Inkomen, maar slaagde maar 61%. Dat betekende dat grofweg ongeveer 12.000 adviseurs destijds waren gezakt en mogelijk dus geen diploma meer hadden. Vanaf het nieuwe regime hebben bijna 24.000 adviseurs het PE-examen gemaakt, met betere slagingspercentages (84 tot 91%).

De diplomaplicht voor financiële dienstverleners is aangescherpt bij de aanpassing van de Wet op het financieel toezicht (Wft) op 1 januari 2017. De AFM controleert de diploma’s van nieuwe partijen die een vergunning aanvragen. Financiële dienstverleners moeten er zelf zorg voor dragen dat diploma’s geldig blijven door het afleggen van PE-examens (permanente educatie). Als geen enkele adviseur binnen de onderneming een geldig diploma heeft voor een bepaalde adviesvergunning, is het bedrijf verplicht dat direct op te lossen of de vergunning in te leveren. Financiële dienstverleners die niet voldoen aan de diplomaplicht, zijn in overtreding. Wanneer ze die overtreding niet beëindigen, riskeren ze een boete of een andere formele maatregel van de AFM.

De AFM doet een dringend beroep op alle financiële dienstverleners om hun diploma’s te controleren en hun vergunningen in te leveren wanneer ze niet meer aan de diplomaplicht voldoen. De AFM zal de diplomaplicht actief gaan handhaven.

GEEN REACTIES