Adfiz: Bijzonder PE-examen is te uitgebreid

Adfiz: Bijzonder PE-examen is te uitgebreid
© Pixabay

Het bijzondere examen, voor adviseurs die niet op tijd hun PE-examen hebben behaald en daardoor hun adviesbevoegdheid zijn kwijtgeraakt, toetst te veel. Volgens Adfiz moet dit examen slechts PE-actualiteiten toetsen en geen generieke competenties. Volgens Adfiz sluit dit aan bij het uitgangspunt dat in de regelgeving Bgfo is opgenomen.

Onlangs zijn de eind- en toetstermen voor de bijzondere examens gepubliceerd. “We constateerden met CFD en OvFD dat helaas niet aan bovengenoemd uitgangspunt van het Bgfo is voldaan. Het bijzonder examen gaat namelijk over meer dan alleen de gemiste PE; het kan ook gaan over generieke vaardigheden en competenties die voor een betreffende beroepskwalificatie relevant zijn en die al eerder zijn getoetst via het initiële examen.” Adfiz vindt dit niet volgens de afspraken. “We zullen dit daarom samen met CFD en OvFD ook onder de aandacht van het ministerie van Financiën brengen.”

“In onze gezamenlijke reactie hebben we ook gewezen op het feit dat een kandidaat altijd de keuze moet hebben om een bijzonder examen af te leggen of te kiezen voor een initieel examen. Dit blijkt nu mogelijk. Het CDFD heeft duidelijk gemaakt dat de adviesbevoegdheid herleeft als opnieuw een diploma voor de betreffende beroepskwalificatie is behaald.”

Bron: Adfiz

GEEN REACTIES