Aantal brommer- en motordiefstallen blijft schrikbarend stijgen

Het aantal autodiefstallen daalt, maar daar staat tegenover dat steeds meer gemotoriseerde tweewielers worden gestolen.

Dit blijkt uit de Statistiek Voertuigdiefstal over het eerste halfjaar van 2011 van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Het aantal diefstallen van brom- en snorfietsen blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2011 zijn 189 brommers meer gestolen dan in het eerste halfjaar van 2010. De maand mei bleek, met 1.713 gestolen exemplaren, favoriet en de kans op diefstal is in de politieregio Amsterdam-Amstelland veruit het grootst.

Als de trend zich doorzet, vreest AVc dat nog dit jaar de grens van 15.000 gestolen exemplaren wordt overschreden. Om een en ander in perspectief te plaatsen: ten opzichte van 2007 is het aantal diefstallen met ruim 66% gestegen.

Volgens AVc worden de diefstallen steeds professioneler; veelal zijn georganiseerde bendes verantwoordelijk voor de diefstallen. “Gestolen bromfietsen worden vaak onder een vals kenteken of in onderdelen doorverkocht. Daarnaast worden gestolen bromfietsen gebruikt bij overvallen als vluchtvoertuig en dat alles maakt het terugvinden enorm lastig. Momenteel wordt nog geen kwart teruggevonden. Hoog tijd voor actie”, aldus AVc-directeur Guus Wesselink.

 
Samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) legt AVc de laatste hand aan een plan om bromfietsdiefstallen aan te pakken. Het plan zal nog deze maand aan de minister van Veiligheid en Justitie worden aangeboden. “Naast het aantal diefstallen willen we daarmee ook het aantal overvallen en de handel in gestolen onderdelen en vervalste kentekenbewijzen aanpakken”, benadrukt Wesselink.

Auto’s

Het aantal diefstallen van personenauto’s in het eerste halfjaar met 2,6 procent gedaald, het aantal bestelauto’s met 10,6 procent en het aantal vrachtwagens zelfs met 15,2 procent.

De top-10 merken van auto’s met een leeftijd van 0 tot 3 jaar die het meest gestolen worden zijn:

1. Volkswagen; 2. BMW; 3. Audi; 4. Mercedes; 5. Toyota; 6. Seat; 7. Peugeot; 8. Opl; 9. Renault; 10. Honda.

GEEN REACTIES