Aantal aangiftes van autovernielingen blijft dalen

Aantal aangiftes van autovernielingen blijft dalen
© LEEROY Agency, Pixabay

Het aantal aangiftes van vernielingen aan auto’s is de afgelopen tien jaar met 52 procent gedaald. Tegelijkertijd loste de politie relatief gezien meer van deze zaken op. Dit meldt vergelijkingssite Slimster op basis van CBS-data.

In 2012 werd er nog 60.420 keer melding werd gedaan van een afgetrapte spiegel of een kras in de lak, in 2021 gebeurde dit nog ‘slechts’ 28.940 keer. In de jaren daartussen nam het aantal geregistreerde vernielingen vrijwel ieder jaar af.

Daarbij werden er procentueel gezien meer aangiftes opgelost. Lag het percentage opgeloste zaken in 2012 nog op 7,9 procent, in 2021 was dit 9,6 procent. Een stijging van 23 procent. In het coronajaar 2020 lag het percentage opgeloste zaken zelfs boven de 11 procent.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Aangifte heeft geen zin

Of het dalende aantal aangiftes goed nieuws is, valt te betwijfelen. Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, zegt: “Het idee bestaat dat het geen zin heeft om van dit soort zaken aangifte te doen, omdat van de dader vaak ieder spoor ontbreekt.”

Een andere mogelijke reden is dat een WA-verzekering dit soort gevallen niet dekt. En wie een WA Plus- of allriskverzekering heeft, levert bij een claim vijf schadevrije jaren in wanneer de tegenpartij onbekend is, geeft Schuurman aan. “Daardoor gaat je premie omhoog en dat kan je op jaarbasis zomaar enkele honderden euro’s schelen. Vandaar dat veel Nederlanders de reparatie liever uit eigen zak betalen of een krasje dan maar laten zitten.”

Het feit dat autovernielingen vaker worden opgelost, kan ermee te maken hebben dat daders vaker op beeld vastgelegd worden. “Steeds meer panden beschikken over beveiligingscamera’s, terwijl auto’s regelmatig zijn uitgerust met een dashcam”, aldus Schuurman.

Auto het veiligst in Overijssel

In Zuid-Holland is de kans op schade aan de auto door vernieling het grootst, met 1,91 auto’s per duizend inwoners in het afgelopen jaar. Noord-Holland en Noord-Brabant delen de tweede plek met 1,74 vernielingen per duizend inwoners, gevolgd door Limburg (1,73). Het laagste aantal vernielingen vond plaats in Friesland (1,33), Drenthe (1,25) en Overijssel (1,23).

Schuurman veronderstelt dat het hoge aantal vernielingen in de Randstad te maken heeft met de parkeerproblemen aldaar. “In de stad hebben maar weinigen een eigen oprit. Veel auto’s staan dus dicht bij elkaar aan de straat geparkeerd. Tel daarbij op dat je in pakweg Rotterdam tamelijk anoniem over straat kan in vergelijking met een plattelandsdorp. Het ligt voor de hand dat de drempel om een vernieling aan te richten dan een stuk lager ligt.”

Bron: Slimster

GEEN REACTIES