Aansprakelijkheidsverzekeringen onder druk van massaclaims

© Pixabay
De groei van collectieve schadeclaims buiten de Verenigde Staten en het aantal toenemende rechtszaken rondom chemische stoffen zouden een uitdagende markt hebben gecreëerd voor aansprakelijkheidsverzekeringen. Uit een analyse van de wereldwijde verzekeraar Allianz Commercial blijkt dat “producten met gebreken” de afgelopen vijf jaar de grootste oorzaak zijn geweest van aansprakelijkheidsclaims, goed voor meer dan 40 procent van de waarde.
Nucleaire vonnissen
De analisten laten weten dat Amerikaanse jury’s de afgelopen jaren een recordaantal enorm hoge vonnissen hebben uitgesproken tegen bedrijven. Deze zogeheten “nucleaire” vonnissen zijn sinds 2020 bijna verdrievoudigd, terwijl de mediane waarde van het vonnis meer dan verdubbeld is.
Factoren voor groei aantal en omvang vonnissen
De groei in het aantal vonnissen en de omvang van deze vonnissen zouden te wijten zijn aan meerdere factoren. Volgens de analisten hebben deze factoren betrekking op (1) het groeiende wantrouwen ten opzichte van bedrijven, (2) de veranderende tactiek van aanklagers, (3) de erosie van de hervorming van de onrechtmatige daad, (4) veranderingen in de demografie van de jurypool en (5) de normalisering van dergelijke vonnissen, waaronder de toename van miljardenbedragen voor persoonlijk letsel.
Farmaceutische voedingsmiddelen en chemische producten
De analisten vervolgen dat de afgelopen jaren ook een groeiende lijst van farmaceutische voedingsmiddelen en chemische producten het doelwit is geworden van collectieve schadeclaims ter waarde van miljarden dollars. Voorbeelden van deze middelen en producten zijn opioïden, talkpoeder, middelen tegen indigestie en onkruidverdelgers. Kanker zou ook steeds vaker voorkomen in dergelijke rechtszaken.
Volatiliteit voor aansprakelijkheidsverzekeringen
Wetenschappelijk onderzoek, wettelijke voorschriften of het vrijwillig uit de handel nemen van producten die mogelijk kankerverwekkend zijn, kunnen aanleiding geven tot rechtszaken, aldus de analisten. Dergelijke claims zouden volatiliteit creëren voor aansprakelijkheidsverzekeringen vanwege de langzame ontwikkeling van kankersymptomen. Hiertoe zouden de risico’s behoren die pas jaren later tot uiting komen nadat de producten zijn verkocht en de aansprakelijkheidsverzekeringen zijn afgesloten.
PFAS
Ook het in Nederland – door vooral de Amerikaanse chemiereus Chemours – bekend geworden PFAS, een klasse synthetische chemicaliën die sinds de jaren 1940 op grote schaal worden gebruikt in industriële en consumentenproducten zoals voedselverpakkingen, cosmetica en huishoudelijke artikelen en zelfs blusschuim, zijn het onderwerp geweest van toenemende rechtszaken in de afgelopen jaren. Volgens de analisten zouden die grotendeels zijn gericht op drie hoofdgebieden: (1) milieuvervuiling; (2) water- en afvalverwerking/verontreiniging; en (3) persoonlijk letsel, zoals bij mensen die direct met de producten werken, zoals brandweerlieden.
PFAS-schikkingen in dubbele cijfers
Terwijl de rechtszaken zich tot nu toe concentreerden op de Verenigde Staten – aan milieuverontreiniging gerelateerde PFAS-schikkingen lopen al in de dubbele cijfers van miljarden dollars – verwijzen de onderzoekers onder meer naar de zaken die zijn gevoerd in Europa (zoals tegen Chemours in Nederland, red.). De omvang van toekomstige rechtszaken is onzeker, hoewel verdere regelgevende maatregelen volgens de analisten hierin een rol kunnen spelen.
Aansprakelijkheidsverzekering: collectieve acties nemen toe
De analisten spreken in het rapport dan ook de verwachting uit dat de collectieve acties buiten de Verenigde Staten in de toekomst toenemen. Eerder waren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Portugal – waar meer dan driekwart van de zaken zouden zijn gevoerd – productaansprakelijkheid, consumentenzaken en persoonlijk letsel de grootste bronnen van rechtszaken, zo besluiten de analisten.
Bron: Allianz Commercial
Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée