92% hypotheekaanbieders maakt geen gebruik van ruimere NHG-normen

Slechts 8% van de hypotheekaanbieders maakt gebruik van de mogelijkheid om bij NHG-hypotheken af te wijken van de maximaal toegestane verstrekking op basis van de GHF

Dat meldt MoneyView in haar Spcial Item Spaarhypotheken.

Een meerderheid van de hypotheekaanbieders geeft aan beschikbaar vermogen mee te nemen bij de bepaling van de maximale leencapaciteit. Van alle aanbieders geeft 67% aan hier rekening mee te houden, 24% zegt dit niet te doen en 9% van de aanbieders heeft (nog) geen gegevens aangeleverd. Een ruimere leencapaciteit wordt op dit moment door de meeste aanbieders nog niet toegestaan bij energiebesparende maatregelen aan de woning. Van alle aanbieders zegt 76% hier geen rekening mee te houden, terwijl 15% dit al wel doet. Ook hier heeft 9% van de aanbieders (nog) geen gegevens aangeleverd.

Spaarhypotheken

Er zijn op dit moment 32 aanbieders van spaarhypotheken actief op de Nederlandse markt. Daarmee is het aantal aanbieders in vergelijking met oktober 2010 nagenoeggelijk gebleven.

In het afgelopen jaar zijn er 31 spaarhypothekenuit de markt gehaald. Direktbank en MNF stopten als geldverstrekker, wat het eindebetekende van respectievelijk negen en zes spaarhypotheekproducten. Ook werdentwee ABN AMRO internethypotheken van de markt gehaald en vier producten verdwenen als gevolg van de afslanking van het productaanbod van Hypodomus. Eén spaarhypotheek verdween als gevolg van het uit de markt halen van de productlijn Vijfsterren van Delta Lloyd.

Tot slot verdwenen er zes hypotheken op basis van een spaarverzekering. Van de 31 spaarhypotheken die in het afgelopen jaar uit de markt zijn gehaald, waren 18 hypotheken op basis van een spaarverzekering. Er zijn in dezelfde periode 13 nieuwe producten op de markt gebracht. Dit is met name het gevolg van het aanbieden van hypotheken via verschillende labels door het Belgische Argenta. In het afgelopen jaar hebben DAK, Huis & Hypotheek en Hypotrust spaarhypotheken op de Nederlandse markt gebracht met Argenta als geldverstrekker.

Hypotrust heeft daarnaast nog een product met BNP Paribas Personal Finance als geldverstrekker geïntroduceerd.

Obvion introduceerde met de Compact Hypotheek een tweede budgethypotheek, een keer als spaarverzekering en een keer als bankspaarhypotheek. Daarnaast zijn er door verschillende aanbieders nog eens zes nieuwe bankspaarhypotheken op de markt gebracht.

GEEN REACTIES