12 EU-landen hebben een werkloosheidsregeling voor zelfstandigen

In 6 landen betreft het een verplichte verzekering op minimumniveau met in enkele gevallen de mogelijkheid van een aanvullende verzekering.

In 6 andere landen is er alleen de mogelijkheid zich vrijwillig te verzekeren. Dit schrijft minister Kamp aan de Tweede Kamer.

In de Scandinavische EU-lidstaten (Zweden, Denemarken en Finland) wordt geen onderscheid gemaakt in sociale bescherming tussen werknemers en zelfstandigen. In deze lidstaten hebben zelfstandigen zonder werk, naast het recht op een minimumvoorziening, recht op een inkomensgerelateerde uitkering indien men zich aanvullend extra verzekerd heeft bij een brancheorganisatie.

Polen, Tsjechië en Hongarije kennen een verplichte werkloosheidsregeling voor zelfstandigen. Oostenrijk, Luxemburg, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Spanje kennen een vrijwillige regeling voor zelfstandigen in geval van werkloosheid. Ierland en het Verenigd Koninkrijk tenslotte kennen alleen een zeer beperkte werkloosheidsregeling voor vissers (en zijn niet meegeteld bij de landen met een regeling voor zelfstandigen).

Meer informatie is te vinden in de Missoc-database voor Europese sociale zekerheid (www.missoc.org).

GEEN REACTIES