Vliegende auto kan drie jaar lang boven Meerkerk worden getest

Het Nederlandse bedrijf PAL-V is partner van Findinet Nieuwsdienst voor het Verzekeringswezen en zij is al enkele jaren bezig met het ontwikkelen van een auto die ook kan vliegen. In 2020 verkreeg de fabriek uit Raamsdonkveer voor het eerst een kenteken voor dit type vervoersmiddel. Thans is bekend gemaakt dat zij daarmee drie jaar lang vliegend gaan test boven de Gemeente Vijfheerenlanden. Het start- en landingspunt ligt in Meerkerk.

Burgemeester en wethouders van de Gemeente zijn enthousiast: ,,Dit is een wereldprimeur en een unieke kans.’’

De Mondiale presentatie van de eerste auto die zowel kan rijden als vliegen, lijkt dichterbij dan ooit.
En Vijfheerenlanden kan een belangrijke rol gaan spelen in de verdere ontwikkeling van het concept. Het bedrijf PAL-V ziet de gemeente namelijk als de perfecte plek om de komende jaren de eerste vluchten uit te voeren.

Op dit moment wordt de PAL-V – Liberty nog uitgebreid getest op de weg, zo meldt de gemeente Vijfheerenlanden. Maar zodra die zijn afgerond, kan het luchtruim worden gekozen. Het bedrijf had de gemeente gevraagd of die wil meewerken aan een proefproject voor de duur van drie jaar.

Landingsstrip
,,Het komt erop neer dat de gemeente een strook grond beschikbaar stelt als start- en landingsstrip. PAL-V mag daarvan dus drie jaar gebruik maken’’, zo stelt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad van Vijfheerenlanden. Het gaat om een strip met een lengte van ongeveer 300 meter en een breedte van ongeveer 30 meter. Om de strip te gebruiken is een ontheffing nodig, die Pal-V toestaat om het gebied 12 dagen per jaar te gebruiken voor testvluchten.
De gemeente is dolenthousiast over het plan en ziet het als ‘een absolute innovatie op het gebied van mobiliteit’. Een item dat sowieso hoog op de agenda staat bij Vijfheerenlanden, dat met de ligging tussen de A2, A15 en A27 kampt met veel sluipverkeer. Bovendien is de gemeente op deze manier van flink wat aandacht verzekerd. ,,Dit is een unieke en eenmalige kans om ons te profileren.’’

Locatie
De gemeente heeft ook al een locatie in gedachten voor de proef. Het gaat om een strook grond langs de Energieweg in Meerkerk. Het stuk grond ligt vlakbij hotel Tulip Inn.
Hoewel Vijfheerenlanden dus enthousiast is, moet er nog wel het een en ander gebeuren voor er definitief groen licht komt voor de proef. Zo moeten direct omwonenden van de start- en landingsstrip door PAL-V worden geïnformeerd over de plannen. Ook wil de gemeente dat er goede afspraken komen op het gebied van geluid en veiligheid.

De concurrentie zit niet stil
Dat meer bedrijven azen op de markt voor vervoer door de lucht, laat zich raden. Zo presenteerde Toyota onlangs nog een model.
D
D

 

D
D
D
D
D
Porsche werk ism Airbus aan de Pop.UP

D
D
D
D
D

En ook Hyundai en Uber hebben er één in ontwikkeling.
D
D
D
D
D
Ook Daimler (Mercedes-Benz) en zelfs  Audi is er mee bezig.
D
D
D
D
D
D

 

Foto: Long Wei/VCG/Getty Images

Dochteronderneming HT Aero ontwikkelt de Xpeng X2. Deze startup haalde vorige
week meer dan 500 miljoen dollar op in zijn laatste financieringsronde.
De vliegende auto is bedoeld voor vliegen op relatief lage hoogtes. Hij heeft een stuurwiel
voor rijden op de weg en een enkele hendel voor de vliegmodi, aldus TechCrunch.D
D

Vliegende taxi’s zult u echter nooit op de weg tegen komen.

Die vliegen van een basis naar een andere basis. Zij hebben veelal een elektrische aandrijving, waardoor ze stil en zonder uitlaatgas door de lucht gaan. Deze vliegende taxi’s kunnen doorgaans verticaal landen en opstijgen, wat weer ideaal is als de bestemming een klein oppervlak biedt. Zoals een helicopter-deck.

De PAL-V heeft vooralsnog een verbrandingsmotor. In tegenstelling tot de lucht-taxi’s, zal de vliegende auto van PAL-V straks zich niet alleen door de lucht moeten kunnen bewegen, maar ook over de openbare weg. Vliegend van Plaats naar Plaats en de laatste km. rijdend naar de bestemming binnen de Gemeente.

Wie meer wil weten over het vliegen met de Pal-V, kan meer informatie vinden via
deze LINK.

GEEN REACTIES