Theo Gommer: “Ageren tegen verplicht invaren pensioen, doen of niet doen?”

De Wet toekomst pensioenen gebiedt verplicht invaren, tenzij. De ’tenzij’ speelt bijvoorbeeld bij gesloten pensioenfondsen, waar vaak geen oude werkgever (sociale partners) meer is om invaren te verzoeken. Ook werkgevers met een stijgende beschikbare premieregeling hoeven niet over naar het nieuwe systeem van een flatrate-premie. Eveneens mogen opgebouwde middelloonpensioenen bij een verzekeraar gewoon blijven staan. In alle andere gevallen is het uitgangspunt dus dát er wordt ingevaren. Dat levert dan uiteraard altijd discussie op. Moet er wel worden ingevaren, zijn de invaarafspraken wel goed en evenwichtig?
Geen rechtsbijstand
De eerste rechtsbijstandsverzekeraars hebben invaardiscussies inmiddels uitgesloten van bijstand. Zij zien een hausse aan discussie ontstaan, met ongewisse afloop. “U krijgt geen juridische hulp als u een conflict heeft dat te maken heeft met het ’invaren’ van pensioenaanspraken en -rechten”, zo valt te lezen in de nieuwe polisvoorwaarden van DAS rechtsbijstand verzekeraar. Klanten die een juridische procedure wensen te starten over de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel, betalen daar dus zelf voor. De kosten voor zo’n rechtszaak lopen al snel in de duizenden euro’s.”
Wat kun je doen?
Als je niets kunt doen tegen het invaren van je pensioen, wat kun je dan wel doen? Lees erover in de column van Theo Gommer in de Telegraaf (11 januari 2025).
Compensatie
Een kansrijkere discussie kan een deelnemer voeren over de compensatie. Wanneer er wordt ingevaren welk deel gaat naar een hoger direct ingaand pensioen en welk deel naar compensatie van een 45-plusser, dit zijn slechts twee voorbeelden.
Nieuwe werkgever
Bij het wisselen van baan kunnen er discussies ontstaan over het verval en verkrijgen van compensatie, afhankelijk van de afspraken bij de oude en nieuwe werkgever.
Conclusie
Al met al zal de overgang naar het nieuwe pensioensysteem veel discussies geven, uitleg en doorrekeningen vergen en zullen er aparte afspraken moeten worden gemaakt. Voor individuen, of bepaalde groepen als onderdeel van het collectief. Bij rechtsbijstandsverzekeraars hoef je daarvoor dus als klant niet te zijn. Voor meer informatie en mogelijkheden klik hier.
Deel dit bericht, kies uw platform!

Rene Graafsma