Top-10 ergernissen en top-11 afleidingen in het verkeer

App biedt 24/7 inzage in hypotheekdossiers
© Px

Uit een onderzoek onder ruim duizend respondenten met een autorijbewijs, uitgevoerd in opdracht van verzekeraar Allianz Direct, blijkt dat er tijdens het autorijden geregeld irritaties en afleidingen ontstaan. Het onderzoek toont aan dat bumperkleven de grootste ergernis veroorzaakt, gevolgd door mensen die hun smartphone gebruiken achter het stuur.

De complete top-10 is als volgt:

1. Bumperklevers
2. Smartphonegebruik
3. Onnodig links rijden
4. Te langzaam rijden
5. Te hard rijden
6. Files
7. Afval uit het raam gooien
8. Rechts inhalen
9. Omleidingen
10. Snelheidsbeperkingen

Met betrekking tot smartphonegebruik (nummer 2 van de lijst) vindt driekwart van de ondervraagden appen achter het stuur asociaal. Voor 17 procent van de respondenten is dit de grootste ergernis in het verkeer. Ruim de helft (52 procent) vindt het heel vervelend als hun partner zijn of haar telefoon gebruikt tijdens het rijden en 17 procent maakt zich zorgen om kinderen of partner, omdat die wel eens hun smartphone gebruiken in het verkeer.

Volgens de verzekeraar is smartphonegebruik een steeds groter probleem in het verkeer. Opvallend is dat het onderzoek uitwijst dat driekwart van de autorijders het asociaal vindt als verkeersdeelnemers hun smartphone gebruiken, maar dat een vijfde deel zelf ook weleens een smartphone gebruikt in het verkeer.

De smartphone blijkt niet alleen voor ergernis en bezorgdheid te zorgen, maar ook voor afleiding in het verkeer. Bij een derde van de ondervraagden staat hun smartphone in de top-3 afleidingen in de auto. Ook wegwerkzaamheden en andere weggebruikers zijn een bron van afleiding.

Dit is de top-11 van afleidingen in het verkeer:

1. Andere weggebruikers
2. Smartphone
3. Werk aan de weg
4. Billboards langs de weg
5. Slaperigheid
6. Bijrijders
7. Tegemoetkomend verkeer
8. Kinderen
9. Muziek
10. Werkgerelateerde zaken
11. Eten en drinken achter het stuur

Bron: Allianz Direct

GEEN REACTIES