Tijdens voorpret vakantie ook zorgen om de reis per auto

Door Gepubliceerd op: 17 juni 2024
atovaknatie

© Pexels / Magda Ehlers

De zomervakantie staat weer voor de deur. Veel vakantiegangers gaan dan weer met de auto op pad. Uit een onderzoek van de ANWB blijkt dat de voorbereiding van de autoreis sterk uiteenloopt. Een derde van de ruim duizend deelnemende respondenten start de voorbereidingen een paar dagen voor vertrek, terwijl een op de vijf daarmee al vier weken eerder begint.

Verkeersdrukte en files

De onderzoekers laten verder weten dat de meeste respondenten kiezen voor de auto als favoriet vervoermiddel omdat ze van alles kunnen meenemen, ze ter plekke de auto kunnen gebruiken of vanwege het gevoel van vrijheid. Toch zijn er ook zorgen, zoals verkeersdrukte en files (29 procent) en autopech (24 procent). Een op de drie heeft geen zorgen over de vakantierit.

Servicebeurt

Het onderzoekt toont tevens aan dat ruim de helft van de respondenten de auto zelf inspecteert voor de vakantierit door onder meer de bandenspanning, het oliepeil en de ruitensproeiervloeistof te controleren. Ruim 35 procent brengt zijn auto voor een vakantieservicebeurt naar de garage. Een op de zes vakantiegangers doet helemaal niets aan voorbereiding en vertrouwt op de conditie van de auto.

Pechhulpverzekering

Wat het onderzoek ook laat zien is dat ondanks de angst voor autopech twee derde van de vakantiegangers voor vertrek niet kijkt naar de pechhulpverzekering of controleert of ze de juiste verzekering te hebben. Een derde regelt dit wel nog voor vertrek; voor de auto, met caravan of aanhangwagen of voor de camper.

Tol- en milieuvignetten

Volgens de onderzoekers bestaan verdere voorbereidingen onder meer uit het uitzoeken welke tol- en milieuvignetten nodig zijn. Opvallend vinden zij is dat 80 procent van de respondenten niet uitzoekt wat de autoreis voor de zomervakantie gaat kosten, maar dat 75 procent tijdens de vakantierit wel oog heeft voor de brandstofprijzen onderweg.

Bron: ANWB

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée