Stijging zorgpremie minder dan verwacht

ACM: Tweedeling dreigt voor zorgverzekeringsmarkt
© Pixabay

De zorgpremie voor een basisverzekering is in 2024 gemiddelde 147 euro per maand. Dit is € 8,71 euro per maand meer dan in 2023, een stijging van 6,3 procent, aldus onderzoekers van financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De verhoging van de zorgpremie is lager dan verwacht, zo laat de vergelijkingssite verder weten. Tijdens Prinsjesdag – de derde dinsdag van september – voorspelde het kabinet namelijk nog een premiestijging van 12 euro per maand.

Dat de zorgverzekeraars de premies minder hard laten stijgen, heeft verschillende redenen, zo vervolgen de onderzoekers. Sommige zorgverzekeraars hebben hun reserves ingezet, terwijl andere hun zorgkosten omlaag hebben gebracht en zodoende minder premie-inkomsten nodig hebben.

Wat de onderzoekers verder opvalt is dat veel zorgverzekeraars in 2024 minder korting aan consumenten geven met een hoger eigen risico. Dit zou gelden voor 24 van de 53 basisverzekeringen waarvan de kortingen nu bekend zijn. Door minder korting te geven voor het verhogen van het eigen risico, houden zorgverzekeraars volgens de onderzoekers meer geld over en hoeft de premie voor de basisverzekeringen met het standaard eigen risico van 385 euro daardoor minder hard te stijgen.

Tot slot hebben de onderzoekers vastgesteld dat het verschil in 2024 tussen de goedkoopste en de duurste basisverzekering – met een standaard eigen risico van 385 euro – 468 euro per jaar bedraagt. Dit verschil was in 2023 nog 403 euro per jaar.

Bron: Geld.nl

GEEN REACTIES