Premies autoverzekeringen stijgen met bijna 20 procent

Independer wil met nieuwe autoverzekering klant meer keuze bieden
© bobtheskater, Pixabay

In vergelijking met juni 2022 zijn de premies van autoverzekeringen met maar liefst 19,6 procent gestegen. Dit komt neer op een gemiddelde premiestijging van 160 euro. In zeven jaar tijd is de premie voor de WA-verzekering zelfs verdubbeld. Doordat de kans op schade niet overal even groot is, zijn er grote regionale verschillen. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer.

Hetzelfde onderzoek laat tevens zien dat ook andere autoverzekeringen het afgelopen jaar flink in prijs zijn gestegen. Zo is de all risk-verzekering in een jaar gemiddeld 8 procent duurder geworden, dat zich vertaald in gemiddeld 80 euro hogere kosten. De WA+-verzekering steeg zelfs met gemiddeld 14,1 procent. Dit komt neer op € 118,90 extra premiekosten.

De reden van de stijgingen van de premies komt volgens Independer door marktomstandigheden, zoals de toename van het aantal verkeersongevallen (+ 10 procent in 2022 ten opzichte van 2021) en de stijging van reparatiekosten (hogere arbeidskosten en toename van kosten van benodigde onderdelen).

Hoewel er regionale verschillen zijn, steeg in alle provincies de gemiddelde autopremie. Drenthe (+16,2 procent), Friesland (+15,9 procent) en Groningen (+15,procent) noteerden de hoogste procentuele stijging. Woonachtigen in de provincie Brabant komen er relatief gunstig van af met een stijging van 9,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

In absolute zin zijn de premies voor autoverzekeringen in Zuid-Holland en Noord-Holland het hoogst. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar betalen mensen in Zuid-Holland nu gemiddeld € 107 meer. Gemiddeld komt dit neer op € 1.030 per jaar. Ook in Noord-Holland (€ 950) en Utrecht (€ 915) betalen inwoners een behoorlijke jaarpremie voor hun autoverzekering. De genoemde bedragen zijn gebaseerd op de gemiddelde premie van de WA-, WA +- en all risk-verzekeringen.

Bron: Independer

GEEN REACTIES