Opinie: CFD vliegt uit de bocht met crypto-pleidooi

In de rubriek “Spotlight” behandelen wij heikele onderwerpen, die wel veel aandacht verdienen, maar die onder de oppervlakte blijven vanwege hun complexiteit.
In de rubriek “Spotlight” behandelen wij heikele onderwerpen, die wel veel aandacht verdienen, maar die onder de oppervlakte blijven vanwege hun complexiteit.

Ter info: maandag 26 maart maakte CFD bekend dat onderstaande discussie is gebaseerd op een 1 aprilgrap

Het plan van Commissie Financiële Dienstverlening om verzekerings- en hypotheekadviseurs te laten werken met cryptomunten, is eufemistisch gezegd niet erg verstandig.

De branchevereniging maakte maandag bekend een eigen ecosysteem te willen optuigen, met als basis blockchaintechnologie en betalingen met de ethereum-cryptomunt MoreCoin. Daarmee wil CFD een vuist maken tegen, wat zij noemt, de ‘wolf in schaapskleren’, daarmee doelend op execution only. ‘Centrale machten verlammen met execution only steeds meer de markt voor onafhankelijk financieel advies en de daarin gespecialiseerde onafhankelijke advieskantoren. Dat willen en moeten we stoppen.’

Betalingen
CFD wil met MoreCoin een betalingsmarkt ontwikkelen waarin onafhankelijke intermediairs de spil vormen in een ecosysteem van bedrijven en klantgroepen. Intermediairs kunnen er onderling betalingen mee verrichten, maar ook bepaalde leveranciers met intermediairs. Daarnaast wil CFD de aangesloten advieskantoren ook hun klanten stimuleren om banken en verzekeraars rentes en premies te accepteren in MoreCoin. Gekoppeld aan de introductie van de cryptomunt wil CFD op basis van blockchaintechnologie de verwerking van de operationele en administratieve processen verbeteren en versnellen.

Experiment
Nu is dit laatste punt uiteraard prijzenswaardig. Nieuwe technologieën kunnen een verbetering betekenen voor de ‘financiële keten’ en daarmee voor de klant, dus is het een goed idee om ermee te experimenteren. Maar om intermediairs en klanten op te zadelen met cryptomunten is mijns inziens een brug te ver.

In de laatste maanden is duidelijk geworden hoe volatiel de waardeontwikkeling van cryptomunten is. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het cryptocircuit wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. Tot slot besluiten steeds meer centrale banken om cryptomunten te verbieden.

Signaal
Wanneer je als intermediair je inlaat met cryptomunten, geef je aan je klanten een uitermate discutabel signaal af. De financieel adviseur is bij uitstek de persoon die een klant op een prudente en zorgvuldige manier begeleidt bij het regelen van belangrijke financiële beslissingen en bij verzekeringskwesties. Daar passen geen extreme volatiliteit en een omstreden imago bij. Daarnaast zijn klanten gebaat bij toezicht vanuit de overheid; een cryptosysteem onttrekt zich juist aan toezicht.

Onzeker
Op zichzelf is het natuurlijk prima dat een partij als CFD zich teweer stelt tegen een ontwikkeling als execution only. Maar kies daarbij niet de onzekere route van de crypto-ideologie. Het is beter om historisch gezien beproefde tactieken toe te passen, zoals ‘verdeel en heers’ en het doodknuffelen van je tegenstander. Om met Godfather Michael Corleone te spreken: ‘keep your friends close, but keep your enemies closer’.

GEEN REACTIES