Maatwerk bij hypotheekverstrekkers onderzocht

Maatwerk bij hypotheken onderzocht
© Pixabay

Minister Dijsselbloem van Financiën gaat onderzoek doen naar maatwerk bij hypotheken. Hij zegde dit toe naar aanleiding van signalen uit de markt dat hypotheekverstrekkers klanten niet willen helpen als ze niet binnen de standaard regels vallen. Hierover waren Kamervragen gesteld.

Problemen ondervinden consumenten vooral bij overbruggingshypotheken. Ze worden door banken verzorgd als iemand een hypotheek aanvraagt voor een nieuwe woning, waarbij de financiering van die woning deels uit de overwaarde in de huidige woning moet komen. Maar wanneer er geen nieuwe hypotheek nodig is, dan blijkt een overbruggingskrediet vaak lastig te krijgen. Niet omdat de regels dit tegenhouden, maar omdat het voor de banken – zoals Dijsselbloem vermoedt – ‘commercieel niet aantrekkelijk is’.

Eerder al gaf minister Blok van Wonen en Rijksdienst aan dat er een ‘Platform Maatwerk’ zal komen. In dat platform gaan verschillende ministeries samen met marktpartijen en toezichthouders de knelpunten in de hypotheekverstrekking identificeren.

GEEN REACTIES