Kwart zzp’ers heeft geen financiële buffer

copyright Pixabay

Een kwart van de zelfstandig ondernemers ervaart maandelijks financiële stress. Dit komt onder meer doordat zij vaak geen financiële buffer hebben en na een maand met tegenvallende inkomsten meteen in de problemen komen. Een dergelijke situatie heeft ook gevolgen voor de premie van een eventueel verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), zo concludeert het platform boekhouder.nl na het verrichten van een onderzoek.

In 2022 waren het er bijna 1,2 miljoen zzp’ers en de verwachting is dat dit aantal verder toeneemt. Volgens de onderzoekers van Boekhouder.nl schuilt er echter ook een groot risico in de toename van het aantal zzp’ers: 300.000 zzp’ers (een kwart) zouden dus niet beschikken over een spaarpotje om het een aantal maanden te kunnen uitzingen wanneer zij bijvoorbeeld ziek worden. Uit het onderzoek blijkt tevens dat een vijfde (240.000) van de zelfstandigen dit maximaal drie maanden volhoudt.

Volgens de onderzoekers zijn deze aantallen problematisch, omdat de premie voor een mogelijk in de toekomst verplichte AOV lager is als de verzekerde ervoor kiest de eerste paar maanden bij arbeidsongeschiktheid af te zien van een uitkering. Voor een grote groep zzp’ers is dit dus niet haalbaar. Overigens blijkt uit het verrichte onderzoek ook dat op dit moment vier op de vijf zzp’ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben.

Tot slot laat het onderzoek zien dat zzp’ers met financiële zorgen aanmerkelijk vaker problemen hebben met het innen van creditfacturen. Ruim een kwart van hen moest zelfs wel eens een incassobureau in de arm nemen.

Bron: Boekhouder.nl

GEEN REACTIES