Daling hypotheekrente duurt voort

Krimpende huizenmarkt: koper kan uit minder dan twee woningen kiezen
© Pixabay

De daling van de rente op de kapitaalmarkt zet zich voort. Vanwege deze daling is de verwachting dat de hypotheekrente – die de kapitaalmarktrente in de regel volgt – de komende periode eveneens verder omlaaggaat. Dat blijkt uit onderzoek van hypotheekadviesketen De Hypotheekshop.

De onderzoekers laten weten dat de hypotheekrente nu voor de derde opeenvolgende week is gedaald en het vermoeden bestaat dat deze neergang zich in toenemende mate voortzet. De daling van vorige week zou zelfs behoren tot de top-15 van grootste weekdalingen sinds 2008.

Meer in detail hebben de onderzoekers tevens de looptijden van hypotheken in combinatie met de rente aan een nadere inspectie onderworpen. Zo zijn over het geheel genomen de gemiddelde rentetarieven voor middellange periodes van 5 en 10 jaar vast inmiddels met ongeveer 0,15-0,20 procentpunt gedaald. Voor de tarieven voor langere perioden van 20 en 30 jaar vast betreft dit een daling van bijna 0,10 procentpunt.

Voor de korte rente (variabel tot 2 jaar vast) – beïnvloed door beslissingen van centrale banken – baseren de onderzoekers zich op de voorspellingen van economen. Veel van deze economen verwachten dat de korte rente zich de komende maanden stabiliseert, zo laten de onderzoekers tot slot weten.

Bron: De Hypotheekshop

GEEN REACTIES