Huiseigenaren: voorkom schade en maak uw dakgoten schoon!

Huiseigenaren: voorkom schade en maak uw dakgoten schoon!

Veel huiseigenaren onderhouden hun woning onvoldoende, waardoor er in het najaar grote schades kunnen ontstaan. Bijna een derde laat de inhoud van de dakgoot er langer dan twee jaar in liggen en weinig mensen vegen hun schoorsteen vaak genoeg. Onderzoek dat Panel Inzicht deed in opdracht van MainPlus wijst dat uit. MainPlus is een bedrijf dat schadeherstel aan inboedel en opstal regelt in opdracht van verzekeraars.

Waterschade door verstopte dakgoot

Als de afvoer van een dakgoot verstopt is, moet het water op een andere manier zijn weg vinden. Over de rand is dan de makkelijkste optie. Daarbij kan het water een wand instromen, met waterschade als gevolg. Daarom is het aan te raden minimaal een keer per jaar de dakgoot te reinigen. De helft van de ondervraagden doet het echter minder vaak en 18% zelfs nooit. Michel Amptmeijer, directeur van MainPlus: “Dakgoten van veel oudere woningen zijn sowieso niet berekend op de hevige regenbuien van tegenwoordig, dus bij een oudere woning is het nóg belangrijker dat de dakgoot geregeld wordt gereinigd.”

Schoorsteenbranden

Met de hoge gasprijzen en de naderende winter is het verleidelijk om dan maar de open haard wat vaker aan te doen. Regelmatig de schoorsteen laten vegen is dan wel een vereiste. Slechts drie procent haalt echter de aanbevolen twee maal per jaar. Bijna een kwart doet het jaarlijks en 15% iedere twee jaar. De gevolgen van het onvoldoende vegen terwijl de schoorsteen wel intensief gebruikt wordt, kunnen ernstig zijn: schoorsteenbranden, rook- en roetschade en koolmonoxidevergiftiging kunnen voorkomen.

Andere maatregelen die nodig zijn ter preventie van schade

Er zijn meer zaken waar een huiseigenaar voor moet zorgen. Zo is het belangrijk het schilderen van het houtwerk goed bij te houden. Minimaal elke vijf jaar een schilderbeurt, zo adviseert MainPlus om waterschade te voorkomen. Toch doet 40% dit niet zo vaak en 15% zelfs helemaal nooit. Iets anders wat vaak nagelaten wordt, is het installeren van rookmelders. Hoewel ze tegenwoordig verplicht zijn, heeft 15% er geen. Nog eens 36% beschikt niet over een brandblusser. Een beginnende brand is zo lastig snel onder controle te krijgen. Wie wel rookmelders en een brandblusser heeft, moet deze ook regelmatig controleren. Een derde doet dit niet, zij controleren de rookmelder alleen als hij begint te piepen.

Verzekering dekt niet alles

Amptmeijer benadrukt dat veel schades die het gevolg zijn van slecht onderhoud niet door verzekeringen worden gedekt. Daarom is het, zeker in deze tijden van stijgende kosten, belangrijk om te voorkomen dat je dure schades krijgt. “Dat zoveel huiseigenaren die wij hebben ondervraagd nalaten om hun huis goed te onderhouden vind ik schokkend”, zegt Amptmeijer. “Zeker in deze tijd is het van groot belang dat mensen voldoende onderhoud plegen aan hun huis. De ervaring leert dat de kans op schades door verstopte dakgoten en vuile schoorstenen toeneemt als in het najaar de blaadjes vallen en de open haard weer vaker wordt aangestoken.”

Bron: MainPlus

GEEN REACTIES