Gemiddelde weerschade voor verzekeraars in 2023

Door Gepubliceerd op: 17 juni 2024
Nederlander blijft onbekommerd na stormwaarschuwing

© KirstentB, Pixabay

Vooral in Zuid-Europese landen zijn relatief veel Nederlandse vakantiegangers vorig jaar getroffen door extreme zomerweer, zoals hagelbuien. Met als gevolg veel schades aan auto’s en caravans. Dit blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.

Schade aan motorrijtuigen

De onderzoekers laten weten dat verzekeraars in totaal 45 miljoen euro uitkeerden na hagelbuien in de maand juli in Zuid-Europa. De totale verzekerde klimaatschade – naast hagelbuien door bliksem, neerslag, overstroming, vorst en storm – aan Nederlandse motorrijtuigen bedroeg vorig jaar 112 miljoen euro.

Totale weerschade

De totale weerschade was vorig jaar 357 miljoen euro, zo vervolgen de onderzoekers. Dit is vergelijkbaar met het gemiddelde weerschadebedrag in de jaren 2007 tot en met 2023 (362 miljoen euro).

Nagenoeg geen winterstormen

In 2022 was dit bedrag echter veel hoger, aldus de onderzoekers. Destijds was het totale weerschade 933 miljoen euro, het hoogste weerschadebedrag sinds 2007. Het lagere bedrag in 2023 is volgens de onderzoekers het gevolg van de nagenoeg geen noemenswaardige winterstormen vorig jaar.

Zomerstorm Poly

Aan de andere kant was zomerstorm Poly, die in juli 2023 over het land trok, een van de zwaarste zomerstormen in vijftig jaar, zo besluiten de onderzoekers. Poly zorgde voor een totale schadepost van 83 miljoen euro.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée