Eindelijk handhaving om kaf van het koren te scheiden! Schijnzelfstandigheid onder vuur!

Door Gepubliceerd op: 26 november 2024

Bron: RSG

Door de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) in 2016 komen te vervallen.
Opdrachtgevers en -nemers moeten samen beoordelen of er sprake is van werkzaamheden die worden uitgevoerd in loondienst of werkzaamheden die worden uitgevoerd als ondernemer/zzp-er.

Zoals bekend ontwijken talloze werkenden de kosten van (sociale) verzekeringen. Zij kunnen dan werken tegen lagere tarieven en dat is weer aantrekkelijk voor de opdrachtgevers.
Netto kunnen deze werkenden meer overhouden dan als zij in loondienst zouden blijven.

Dit zijn de zgn. “SCHIJNZELFSTANDIGEN”.

Maar deze inmiddels populaire gang van zaken heeft verstrekkende gevolgen voor het draagvlak van de Sociale zekerheid, omdat deze werkenden niet meer bijdragen in de vorm van premie. Intussen zijn deze werkenden doorgaans onverzekerd in geval van arbeidsongeschiktheid en komen niet zelden in financiële problemen als zij onverwacht geen inkomen meer hebben of een beroep moeten doen op de bijstand die daarop niet is toegerust.

Een ondernemer heeft doorgaans een kostbare beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten, maar de ZZP-ers rekenen er veelal op dat hun opdrachtgever reeds in een dergelijke dekking voorziet. Het zou interessant zijn als een opdrachtgever de ZZP-er eens aansprakelijk zou stellen voor opgelopen schade die verhaalbaar is op de ZZP-er.

Per 1 januari zal de Belastingdienst gaan handhaven op grond van de Wet DBA. Op grond van de DBA is het werkgevers niet meer toegestaan werknemers te vervangen door ZZP-ers, zodat zij allerhande werkgeverslasten niet meer hoeven af te dagen. De Wet DBA is al in 2016 in werking getreden,  maar pas met ingang van 1 januari 2024 zal de Belastingdienst dus toezien op handhaving van de DBA.

RTL-Z vergaarde een aantal voorbeelden van situaties waarbij vanaf 1 januari dus geen ZZP-er meer mag worden ingezet:

Overigens wil de Overheid wel dat de ZZP-ers verplicht worden zich te verzekeren tegen de financiële gevolgen van ziekte of ongeval.
Maar het wetsontwerp dat het Ministerie van Sociale Zaken voor hen in petto had, is weer ingetrokken, zoals blijkt uit onze publicatie van deze week :  Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp-ers krijgt aanpassing

L ‘ histoire se repête, want dat gebeurde ook in 1991 ten tijde van de vervangende wetgeving van de WIA en de WAJONG, die de WAO en de AAW moesten vervangen:
Herfst 1991 herfst 2024: 33 jaren verder en niks opgelost

Wel zeker een schone taak voor het intermediair, hun clientèle tijdig met raad en daad bij te staan als deze zich als ZZP-er verhuren voor klussen die men net zo goed binnen het kader van een loondienstverhouding kan vervullen.

Deel dit bericht, kies uw platform!

Hans van Ommen

Hans van Ommen