Consumenten lenen meer voor aanschaf auto

Enorme verschillen in premies autoverzekeringen
© Pexels/Pixabay

Meer vraag en hogere prijzen zorgden in 2023 voor meer leningen voor de aanschaf van nieuwe en tweedehands auto’s. Vooral auto’s die voor een volgende ronde gingen, zijn afgelopen jaar flink in prijs gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl.

Volgens de onderzoekers is dat de hogere prijzen voor autovoertuigen ertoe heeft geleid dat meer mensen wat extra geld nodig hadden voor de aanschaf van een auto en daarvoor een lening afsloten. Met hogere leenbedragen tot gevolg. Zo bedroeg het leenbedrag voor een auto in 2023 gemiddeld € 13.772. Dat is € 358 meer dan in 2022.

Het lenen van geld voor producten voor de inboedel zat vorig jaar ook in de lift.
De onderzoekers laten namelijk weten dat consumenten in 2023 gemiddeld € 9.096 leenden voor nieuwe meubels. In 2022 was het gemiddelde leenbedrag voor de inboedel nog € 7.683, een stijging van ruim 18 procent.

De belangrijkste reden voor het hogere leenbedrag voor inboedel is dat de prijzen van meubels de afgelopen tijd flink zijn gestegen, aldus de onderzoekers. Hierdoor hebben mensen die nieuwe meubels willen aanschaffen vaak een hoger bedrag nodig.

Door de stijgende prijzen is de vraag naar meubels wel gedaald, zo hebben de onderzoekers opgemerkt. Dit zagen ze terug in het aantal leningaanvragen voor dit doel. In 2022 was nog 6,91 procent van de aanvragen voor de aanschaf van inboedel. Dit daalde in 2023 naar 4,33 procent.

Wel vermoeden de onderzoekers dat de prijzen voor meubels de komende tijd gaan dalen. Woonwarenhuis IKEA kondigde namelijk eind januari al flinke prijsverlagingen aan. Hun verwachting is daarom dat het aantal leningaanvragen voor inboedel dan weer toeneemt en tegelijkertijd het gemiddelde bedrag dat mensen lenen voor dit doel zal dalen.

Bron: Geld.nl

GEEN REACTIES