‘Chinese bestuurder bekokstooft verkoop Vivat’

VIVAT gaat zich richten op pensioenen en fors inkrimpen

Het verkoopproces van Vivat begint al half januari. In december is al een zogeheten dataroom in gereedheid gebracht zodat mogelijke kopers boekenonderzoek kunnen doen. Dit meldt De Telegraaf. Spin in het web bij de verkoop zou niet bestuursvoorzitter Ron van Oijen zijn, maar de Chinese chief transformation officer Xiaowei Wu, in Amstelveen bekend als Charlene Wu.

Charlene Wu is sinds 2015 bestuurder bij Vivat. Ze werd geïntroduceerd door Anbang-oprichter Wu Xiaohui, die in 2017 wegens corruptie uit z’n functie ontheven werd en veroordeeld is tot 18 jaar cel. Wu zou nu dus de Chinese aandeelhouder, toezichthouder, de door Anbang ingehuurde adviseurs van zakenbank JP Morgan en het Nederlandse management met elkaar moeten verbinden.

VIVAT, de voormalige verzekeringstak van SNS Reaal, is sinds 2015 onderdeel van de Chinese verzekeraar Anbang Insurance Group. VIVAT is actief op de Nederlandse markt met onder meer de merken ACTIAM, Reaal, nowGo en Zwitserleven. Sinds ingrijpen van de Chinese overheid bij Anbang in 2018, is het de vraag wat er met Vivat gaat gebeuren. In oktober werden de verkoopplannen voor Vivat officieel bekendgemaakt. Voor de aankoop hebben onder anderen Aegon, ASR, Swiss Re, Allianz en investeringsmaatschappij Athora belangstelling getoond.

GEEN REACTIES