60-plussers zien op tegen duurzamer en levensloopbestendig wonen

Een overgroot deel (93 procent) van de huizenbezitters van 60 jaar en ouder wil in eigen woning blijven wonen, terwijl bijna de helft hier geen geschikt huis voor heeft. Dit blijkt uit onderzoek van Aegon Nederland onder ruim vijfhonderd huizenbezitters van 60 jaar en ouder. Uit dit zelfde onderzoek blijkt dat 60 procent van de ondervraagden aangeeft graag te willen verduurzamen. Voor zowel het levensloopbestendig maken als het verduurzamen van de woning zien de ondervraagde respondenten veel beren op de weg.

Zo heeft twee derde van de zestigplussers nog geen aanpassingen gedaan voor het levensloopbestendig maken van de woning. Daarnaast heeft de helft nog geen aanpassingen gedaan voor verduurzaming. Iets meer dan de helft van de ondervraagde 60-plussers (55 procent) vraagt zich af of het nog zin heeft om hier geld en energie in te steken.

Een van de redenen die de doelgroep aangeeft is dat ze geen geld heeft voor dit soort investeringen. Dit is opmerkelijk volgens de onderzoekers, want bijna tachtig procent van de mensen die zegt geen geld te hebben, heeft wel overwaarde op de woning. Het probleem is dat deze groep niet weet welke financiële mogelijkheden ze hebben en waar ze terecht kunnen voor advies. Ook het vinden van een klusbedrijf is een hoge drempel. Op deze vlakken is een rol weggelegd voor hypotheekadviseurs, zo concluderen de onderzoekers. Zij kunnen seniore woningbezitters helpen bij het in kaart brengen van de situatie, het voorleggen van de financiële keuzes voorleggen en hen adviseren wat de beste oplossing voor de situatie is.

Om zowel 60-plussers als financieel adviseurs te helpen, heeft Aegon daarom twee rekenhulpen in het leven geroepen. Deze tools geven snel inzicht in financieringsopties en kosten van verduurzaming en een verbouwing voor het levensloopbestendig maken van de eigen woning.

Bron: Aegon

GEEN REACTIES