Zorgverzekeraars gaan kwaliteit behandeling belonen

Zorgverzekeraars gaan kwaliteit zorg belonen.
© Px

Voor het eerst hebben zorgverzekeraars contracten afgesloten met ziekenhuizen over de kwaliteit van de behandeling. Dit meldt het Financieele Dagblad vandaag.

Zes zorgverzekeraars hebben toegezegd dat ze een aantal ziekenhuizen zullen belonen voor het verbeteren van hun borstkankerzorg. Het gaat om zeven topklinische ziekenhuizen verspreid over Nederland, verenigd in samenwerkingsverband Santeon.

Tot nu toe worden ziekenhuizen vooral betaald voor het aantal verrichtingen dat zij uitvoeren, niet voor de resultaten die deze behandelingen opleveren. Op deze bekostigingsstructuur is flink wat kritiek, omdat het zou zorgen voor een financiële prikkel om meer zorg te leveren, zonder dat dit altijd in het voordeel van de patiënt is.
Meer kwaliteit, meer betaald
Santeon heeft nu met zes van de negen zorgverzekeraars — CZ, Menzis, ASR, ONVZ, Eno en Zorg en Zekerheid — een nieuw type contract afgesloten dat de gangbare structuur omzeilt, aldus het FD. In het contract is vastgelegd dat de ziekenhuizen beloond worden als zij onderling samenwerken om de borstkankerzorg te verbeteren en dat zij meer betaald krijgen naarmate de kwaliteit van de zorg verbetert.

Daarbij wordt naar verschillende aspecten gekeken, zoals hoe tevreden de patiënt over een behandeling is, maar ook bijvoorbeeld hoe vaak een borstsparende operatie uitgevoerd wordt zonder dat de patiënt daarvoor opgenomen hoeft te worden. Dat laatste is zowel goedkoper voor de zorgverzekeraar als minder belastend voor de patiënt.

De contracten zijn voor drie jaar afgesloten en hebben een gezamenlijke waarde van zo’n € 60 mln. Jaarlijks zou het gaan om ongeveer tweeduizend nieuwe borstkankerpatiënten.

De zes betrokken ziekenhuizen van Santeon hebben eerst toestemming gevraagd aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om gezamenlijk over de borstkankerzorg te mogen onderhandelen. Vorig jaar kregen zij hier goedkeuring voor, aldus het FD.

Santeon
Santeon is een samenwerkingsverband tussen het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, het OLVG in Amsterdam, het Medisch Spectrum Twente in Enschede en het Martini Ziekenhuis in Groningen.

 

Bron: Financieele Dagblad

 

GEEN REACTIES