Verzekeraar die salariskosten adviseur betaalt, is provisie

copyright Pixabay

Toezichthouder AFM legt een boete op aan assurantiekantoor ABF en zijn directeur Edwin Loohuis, voor overtreding van het provisieverbod.

De zaak draaide om de verkoop van uitvaartverzekeringen, waarvoor provisie verboden is. Assurantiekantoor ABF heeft geprobeerd het provisieverbod te omzeilen door met een verzekeraar af te spreken dat 4 werknemers van ABF op haar loonlijst werden geplaatst. De verzekeraar heeft een jaar lang de salariskosten van deze werknemers voldaan. Het klantenbestand werd voor €1 verkocht aan dezelfde verzekeraar.

Feitelijk veranderde er volgens de AFM nauwelijks iets. De werknemers bleven vanuit het kantoor van ABF werken en werden aangestuurd door Loohuis, die overigens zelf ook werd betaald door de verzekeraar (totaal €64.377). De AFM vindt daarom dat er sprake is van verkapte provisieverstrekking. Klanten zijn niet op de hoogte gesteld van deze afspraken. De samenwerking tussen ABF en de verzekeraar heeft geduurd van 1 mei 2013 tot 8 mei 2014.

De AFM meent dat in dit geval sprake is van een gemiddelde ernst van de overtreding en een gemiddelde verwijtbaarheid van de overtreders. De AFM vindt een boete van €100.000 voor zowel ABF als Loohuis in dit geval passend. De boete voor ABF is teruggebracht tot €80.000 en de boete voor Loohuis tot €5.000, omdat zij een hogere boete niet kunnen betalen.

Bron: AFM

GEEN REACTIES