Verplichte annuïtaire aflossing ook in Regeerakkoord

Bij nieuwe hypothecaire leningen moet de lening in maximaal 30 jaar en ten minste volgens een annuïtair schema volledig worden afgelost.

Deze maatregel uit het Begrotingsakkoord 2013 is overgenomen in het Regeerakkoord, zo blijkt uit de analyse van het CPB.

Het CPB hierover: “De aflossingsverplichtingen moeten bij het aangaan van de schuld zijn overeengekomen in de leningovereenkomst en moeten daadwerkelijk worden nageleefd. Dit beperkt in de praktijk de keuzevrijheid. Huishoudens kunnen goede redenen hebben om minder af te lossen. Dit kan worden opgelost door de fiscale aftrek los te koppelen van de feitelijke hypotheek, bijvoorbeeld via een forfaitair aflossingsschema. Daarnaast bestaan er juridische onzekerheden omtrent deze maatregel. Er blijft dertig jaar lang een onderscheid bestaan tussen kopers met een oude lening en met nieuwe leningen. Mogelijk houdt dit onderscheid geen stand bij de rechter.”

Restschuld

Vanaf 2013 tot en met 2017 wordt de rente op de restschuld, die mogelijk ontstaat bij de verkoop van een woning, voor maximaal vijf jaar aftrekbaar. Dit kan huishoudens met een restschuld over de streep trekken om hun woning toch te verkopen en de verhuismobiliteit bevorderen. CPB: “Het is echter aannemelijk dat een deel van deze huishoudens niet in staat zal zijn de restschuld (gemiddeld 30.000 euro voor 15% van de eigenaar bewoners in 2011) die zou ontstaan bij verkoop van hun woning, binnen vijf jaar af te lossen.”

Hypotheekrenteaftrek

Deze maatregelen staan naast de al eerder bekend geworden beperking van de hypotheekrenteaftrek. Tussen 2013 en 2040 wordt het maximale tarief waartegen de hypotheekrente – voor bestaande en nieuwe leningen – mag worden afgetrokken jaarlijks met 0,5%-punt verlaagd tot uiteindelijk het tarief van de derde schijf.

GEEN REACTIES