Stichting Zorghuis gaat strijd aan met budgetpolissen zorgverzekeraars

Stichting Zorghuis gaat (juridische) acties opzetten tegen de huidige werkwijze van zorgverzekeraars omtrent de beperkte vrije artsenkeuze in o.a. de budgetpolissen van deze maatschappijen.

“Ons doel is niet zozeer compensatie maar correctie en verduidelijking. Nu kunnen verzekerden onmogelijk bepalen in hoeverre ze vrije artsenkeuze hebben op het moment dat zij de zorgverzekering sluiten.”

Iedereen in Nederland heeft recht op vrije artsenkeuze. In de Zorgverzekeringswet staat dat iedereen recht heeft op een vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg. De overheid heeft hier geen duidelijke criteria voor vastgesteld. Wel stelt de overheid dat de eigen bijdrage, die een klant moet betalen, als hij toch zorg afneemt van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, geen hinderpaal voor iemand mag vormen om naar die niet-gecontracteerde zorgaanbieder te gaan. Waar deze grens ligt is onduidelijk. Iedere zorgverzekeraar legt deze grens op een andere manier uit.

“In de afgelopen jaren zijn al diverse rechtszaken over dit hinderpaalcriterium gevoerd. De zorgverzekeraars leggen iedere uitspraak uit als ‘van toepassing in dat bijzondere geval’. Met name de grote zorgverzekeraars zijn duidelijk op zoek naar de grenzen van dit zogenoemde hinderpaalcriterium.”

Daarnaast is Stichting Zorghuis van mening dat een aantal zorgverzekeraars de wetgeving over de vrije artsenkeuze (het hinderpaalcriterium) negeren.

Stichting Zorghuis is in mei 2016 opgericht en zal in algemene zin voor de rechten van de zorgverzekerden opkomen. Afhankelijk van de (financiële) steun willen wij, naast het hinderpaalcriterium, deze belangen op verschillende manieren onder de aandacht brengen.

(Bron: Zorghuis)

GEEN REACTIES