Steeds meer afschrijvingslijsten openbaar

copyright Pixabay

Het Verbond van Verzekeraars signaleert dat het openbaar maken van afschrijvingslijsten steeds vaker gebeurt.

Na grote verzekeraars als a.s.r., Aegon en Nationale-Nederlanden maakte begin deze maand bijvoorbeeld ook Univé zijn afschrijvingslijsten openbaar. Afschrijvingslijsten worden onder meer gebruikt bij elektronica, omdat er voortdurend nieuwe modellen op de markt komen en de ‘oude’ elektronica daardoor minder waard wordt.

Zo’n negen maanden geleden stelde het televisieprogramma Radar het probleem aan de kaak: hoeveel afschrijving hanteert welke verzekeraar? Dat afschrijvingspercentage is bepalend voor de uitkering die een klant krijgt, stelt Radar. Het tv-programma claimde een twee jaar oude camera van 350 euro bij twee verschillende verzekeraars. De een schreef de camera in drie jaar af en bij de andere was dat vijf jaar. In het eerste geval bedroeg de uitkering 117 euro en in het tweede geval 210 euro. Radar pleitte daarom om de afschrijvingslijsten te publiceren, zodat zowel vergelijkingssites als Independer, maar ook consumenten de verschillende producten beter kunnen vergelijken.

Geen rol
Het Verbond zegt blij te zijn met iedere stap die het imago van de bedrijfstak vergroot, maar benadrukt ook dat het in deze kwestie geen rol heeft. ‘Uit oogpunt van mededinging heeft het Verbond hier geen rol, maar uiteraard juichen wij het toe als verzekeraars zo transparant mogelijk willen zijn. We zijn niet voor niets druk bezig met de verzekeringskaarten, waarmee consumenten in één oogopslag kunnen zien waarvoor ze wel en waarvoor geen dekking hebben’ , aldus directeur Harold Herbert.

Bron: Nieuwsbrief Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES