Preventietips bij extreem zomerweer

Het Verbond van Verzekeraars heeft een aantal tips opgesteld die burgers en ondernemers kunnen helpen onnodige schade aan inboedel en opstal zoveel mogelijk te voorkomen. Volgens het Verbond is alertheid juist vanwege het grillige weerbeeld tijdens de zomermaanden geboden.

Burgers en ondernemers kunnen zelf veel doen aan het voorkomen van schade, stelt het Verbond. Regel één bij een verwachte storm of windhoos is: sluit bij weggaan of bij slapen gaan uit voorzorg de ramen en trek markiezen en andere zonneschermen op, ook als het weer er op dat moment geen aanleiding toe lijkt te geven. Het weer kan immers snel omslaan. Als er een garage beschikbaar is, zet de auto binnen en parkeer de wagen anders niet in de buurt van een boom.  In de zomer is het risico dat een boomtak afbreekt aanzienlijk groter dan in de herfst of winter, als er minder gebladerte aanwezig is.

Waar minder vaak aan gedacht wordt: zorg ervoor dat de wind geen of minder vat kan krijgen op tuinmeubilair. Dat kan niet alleen beschadigd raken, maar ook (elders) aanzienlijke schade aanrichten. Hetzelfde geldt voor windgevoelige objecten op balkons.

Tot slot is het verstandig om ook voorbereid te zijn op eventuele blikseminslagen. Wie geen overspanningsbeveiliging heeft, doet er goed aan bij dreigend onweer kostbare apparatuur los te koppelen van het elektriciteitsnet.

GEEN REACTIES