NHG introduceert ruimere acceptatiecriteria voor hypotheekaanvraag ouderen

NHG introduceert ruimere acceptatiecriteria voor hypotheekaanvraag ouderen
© Pixabay

NHG presenteerde gisteren een oplossing voor ouderen die volgens de standaardtoets geen hypotheek kunnen krijgen: vanaf 17 juni kunnen geldverstrekkers hypotheekaanvragen van consumenten die al AOW ontvangen of over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken, toetsen op basis van de werkelijke lasten, in plaats van volgens de gangbare financieringsnormen.

De wijzigingen, waarmee minister Ollongren van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft ingestemd, zijn het resultaat van overleg binnen het Platform Hypotheken.

NHG komt met dit initiatief omdat veel consumenten binnen deze leeftijdscategorie met een verhuiswens moeite hebben met het verkrijgen van een nieuwe hypotheek. “We zien geregeld dat ouderen willen verhuizen, maar door aangescherpte financieringsnormen geen nieuwe hypotheek krijgen. Opmerkelijk als je je realiseert dat in veel gevallen de nieuwe hypotheeklasten lager uitvallen dan de hypotheeklasten van hun bestaande woonsituatie. Dat heeft te maken met de vastgelegde methode waarop geldverstrekkers de maximale hypotheek berekenen”, verklaart Arjen Gielen, algemeen directeur van NHG. “Door het introduceren van deze nieuwe toetsingsvorm, helpen we senioren hun verhuiswens te realiseren en bevorderen we de doorstroming op de huizenmarkt.”

De standaard manier van toetsen gaat ervan uit dat kopers de hele hypotheeksom via een annuïteitenhypotheek aflossen. Maar wie een (gedeeltelijk) aflosingsvrije hypotheek heeft, betaalt alleen rente en geen aflossing. De werkelijke lasten zijn in dat geval veel lager dan de fictieve lasten waar de standaardtoets mee rekent. Om voor deze werkelijke lasten toets in aanmerking te komen dient de aanvrager wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo dient men de rente voor langere periode vast te zetten.

Bron: NHG

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

 

GEEN REACTIES