MoneyView: Dekking reisverzekering onzeker in oranje gebieden

Coronavirus kan ook pensioenverzekering raken
© Pixabay

Een derde van de reisverzekeraars dekt geen enkele schade in landen met ‘oranje coronagebieden’. Dat blijkt uit onderzoek van MoneyView.

Code oranje houdt in dat dit met betrekking tot corona een land of gebied is dat als reisbestemming wordt ontraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De dekking van de reisverzekering is bij de meeste aanbieders beperkt tot niet corona-gerelateerde schades. Schades die verband houden met de reden waarom code oranje of rood is afgegeven, zijn dan niet meer verzekerd. In geval van COVID-19 gaat het om corona-gerelateerde schades, zoals medische kosten door corona, die bij twee
derde van de onderzochte aanbieders niet meer voor vergoeding in aanmerking komen, óók niet als je inmiddels gevaccineerd bent tegen corona of als je een negatieve test kunt overleggen.

Andere kosten of schades die niet gerelateerd zijn aan corona, zoals een gebroken arm, autopech of diefstal van je telefoon, zijn wel gewoon gedekt als dit op de polis is (mee)verzekerd. Bij een derde van de onderzochte aanbieders biedt de reisverzekering echter in zijn geheel geen dekking bij code oranje, stelt MoneyView.

Geen enkele verzekeraar dekt het annuleren van een reis vanwege de uitbraak van het coronavirus omdat dit niet meer als onzeker voorval of onverwachte gebeurtenis beschouwd kan worden. Maar als een verzekerde voor vertrek zelf ernstig ziek wordt door corona, worden de annuleringskosten over het algemeen nog wel vergoed. MoneyView: ‘Een aantal aanbieders beoordeelt dit per geval en vaak moet hiervoor een doktersverklaring worden overlegd. Soms moet er sprake zijn van ernstige gezondheidsklachten of zelfs van een ziekenhuisopname om voor vergoeding in aanmerking te komen.’

GEEN REACTIES