‘Meer verzekeringsclaims windmolens op zee’

copyright Pixabay

De laatste jaren neemt het aantal verzekeringsclaims in de windenergiesector sterk toe. Dat stelt Robert Bates van GCube Underwriting eind vorige week in het Financieele Dagblad.

GCube Underwriting is een grote Britse verzekeraar van duurzame energieprojecten. Bates stelt dat zowel de ernst als de frequentie van de claims in offshore wind sterk is gestegen. Het grootste deel van de claims heeft te maken met problemen met de kabels die lopen vanaf de windparken op zee naar het vasteland. De het totale claimbedrag over 2016 zal naar verwachting in de honderden miljoenen euro’s lopen, aldus Bates in het FD.

De gemiddelde claim voor een kapotte kabel stijgt eveneens. Bedroeg dit in 2007 nog gemiddeld €3 mln, nu is dit al €7 mln. Bates constateert dat lessen uit het verleden niet worden vertaald in betere werkmethodes. Voor een belangrijk deel komt dit volgens Bates door agressieve kostenbesparingen in de sector. ‘Er is daardoor niet voldoende ruimte voor aannemers om hun prestaties te verbeteren.’ Om dit te verbeteren moet de balans veranderen tussen risico en beloning die windparkontwikkelaars afspreken in leveranciers- en installatiecontracten, aldus Bates.

Bron: Het Financieele Dagblad

GEEN REACTIES