‘Maximaal consumptief krediet wordt duizenden euro’s lager’

'Maximaal consumptief krediet wordt duizenden euro's lager'
© Pixabay

Door aangescherpte leennormen kunnen consumenten vanaf volgend jaar tot wel 66 procent minder lenen dan dit jaar. Kredietverstrekkers passen per 1 januari 2021 de manier waarop ze het maximale leenbedrag berekenen, aan.

Sinds 2020 moeten kredietverstrekkers al een extra opslag rekenen bovenop de leennorm, het gemiddelde bedrag dat mensen in een soortgelijke gezinssituatie in dezelfde inkomensgroep moeten overhouden om van rond te komen. Die opslag wordt per 2021 fors verhoogd, in de meeste gevallen met ruim 200 euro.

Gevolg is dat mensen straks zo’n 9.000 tot 12.000 euro minder kunnen lenen dan in 2020, berekende vergelijkingssite Geld.nl. Vooral voor alleenstaanden en mensen met een lager inkomen zijn de verschillen goed voelbaar.

Geld.nl geeft als voorbeeld een alleenstaande met kinderen die 2.000 netto per maand verdient en een huur heeft van 400 euro per maand. Deze persoon kan in 2021 nog ongeveer 5.800 euro lenen. Dat was in 2020 nog ruim 17.000 euro, een verschil van 66 procent.

De extra opslag die kredietverstrekkers bovenop het normbedrag rekenen is tijdelijk, tot 1 april 2021. Vanaf die datum gaat de nieuwe methodiek in om de financiële situatie van de klant vast te stellen; dit werd eerder deze week bekendgemaakt. De details van de nieuwe leennormen is brancheorganisatie VFN nog aan het uitwerken. Verwacht wordt dat het maximale leenbedrag voor consumenten verder omlaag zal gaan.

Bron: Geld.nl

GEEN REACTIES