Limburg en Drenthe sterkste groeiers bij hypotheekaanvragen

© pixabay

De sterkste procentuele groei op de hypotheekmarkt vond afgelopen jaar plaats buiten de Randstad. Dat blijkt uit de Jaarmonitor 2017 van de Hypotheekshop.

De provincie Limburg spande de kroon met een groei van het aantal hypotheekaanvragen van 14%. Ook de drie Noordelijke provincies lieten een flinke groei zien: in Drenthe nam het aantal aanvragen met 12% toe, in Groningen met 11% en in Friesland met 10%. Daarnaast was er ook fikse groei te constateren in de provincies Zeeland (+10%), Flevoland (+10%) en Noord-Brabant (+9%). Bij de laatste twee provincies vallen vooral de steden Almere (+11%) en de Eindhoven (+5%) op.

Het is een duidelijk signaal dat nu ook in de randprovincies de huizenmarkt is aangetrokken. In de Randstad is het aantal aanvragen juist gestabiliseerd, zo laat de Jaarmonitor zien. In Noord-Holland en Utrecht was het groeipercentage slechts 1%, in Zuid-Holland 3%.

Totaal
In totaal werden er in 2017 367.000 aanvragen verstuurd door het HDN, vijf procent meer dan een jaar eerder. Vooral dertigers en veertigers vroegen vaker een hypotheek aan. In het vierde kwartaal werden de meeste aanvragen gedaan (95.000), maar de Hypotheekshop tekent daarbij aan dat in december het aantal aanvragen terugviel naar 25.000. De hypotheekketen vermoedt dat dit te maken heeft met de aanpassing van het toetsmoment.

Innovatie
De Hypotheekshop signaleert verder dat hypotheekpartijen zich nauwelijks meer kunnen onderscheiden op snelheid, aangezien een efficiënt aanvraagproces nu de norm is en de partijen ondanks de drukte geen grote achterstanden hadden. Wel wordt productinnovatie steeds belangrijker, bijvoorbeeld door nieuwe hypotheekproducten en uitbreiding van het aantal (lange) rentevaste perioden en risicoklassen.

‘Door de uitbreiding met extra risicoklassen komt een consument eerder in aanmerking voor een lagere rente en kan een geldverstrekker (doorstromers) een gunstiger tarief bieden bij niet-NHG hypotheken’, stelt de Hypotheekshop. ‘Mede door het aantrekken van de woningmarkt werden ook de acceptatieregels vorig jaar door veel aanbieders meerdere keren aangepast. Daarnaast zijn diverse geldverstrekkers voorzichtig bezig om fysieke documenten te vervangen door overheidsdata, met name de werkgeversverklaring en loonstrook door data vanuit het UWV.’

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES