In 2015 verder zonder Conservatrix en niet met ANNO12

Eerst treuzelen en dan ineens haast: DNB schoot tekort bij toezicht Conservatrix

Het miljoenenverlies (ruim 20 mln in 2011/2013) transformeert Conservatrix in een “closed book-bedrijf’ en ANNO12 haalde de 10.000 verzekerden niet.

Conservatrix maakte al eerder bekend geen nieuwe collectieve pensioencontracten meer te sluiten. Nu meldt de levensverzekeraar op haar website dat het vanaf 1 januari 2015 niet meer mogelijk is “om nieuwe offertes aan te vragen voor onze levensverzekeringen. De geldigheidsduur van bestaande offertes blijft ongewijzigd.” Ook worden er geen nieuwe overlijdensrisicoverzekeringen en uitvaartverzekeringen meer afgesloten.

Volgens de website is nog wel mogelijk een hypotheek aan te vragen. Door de drie jaar achtereen geleden verliezen was de solvabiliteit eind 2013 gedaald tot 138%, waarmee deze wel voldeed aan de wettelijke eisen, maar nog weinig deuken kon oplopen. In het jaarverslag van 2013 sprak Conservatrix nog terug te zien op een succesvol jaar. Dat succes had betrekking op de omzet. Het bruto premie inkomen steeg van 84 naar 91 miljoen euro. Niet alleen was die omzet kennelijk weinig winstgevend, ook de gevolgen van Solvency II zouden invloed gehad hebben op de resultaten, omdat de nieuwe regels leiden tot extra reserveringen aan de verzekeringsverplichtingen.

Dat alles heeft ertoe geleid dat de directie heeft besloten Conservatrix om te vormen tot wat een ‘closed book-onderneming genoemd kan worden. Waarbij alleen nog de bestaande portefeuille wordt onderhouden.

ANNO12

“Het werven van minstens 10.000 leden / verzekerden is voor ANNO12 helaas een te grote uitdaging geweest”moet initiatiefnemer Rob Adolfsen melden. “Deze eis is onhaalbaar gebleken voor de korte periode die we hadden tot 1 januari 2015. Ondanks de vele positieve geluiden, die we hebben ontvangen over alles waar ANNO12 voor staat. De nieuwe zorgverzekeraar ANNO12 zal per januari 2015 niet van start gaan.”

ANNO12 startte op 1 oktober met de ambitie binnen drie maanden de 10.000 verzekerden binnen te halen die nodig waren om het bedrijf succesvol van de grond te tillen.

De verzekerden van ANNO12 worden in eerste instantie ondergebracht bij DSW, aan wie de facilitaire diensten voor een deel waren uitbesteed. Zij hebben tot 1 februari 2015 de tijd een andere zorgverzekeraar te kiezen. De inleg van het ledencertificaat wordt aan de leden teruggestort. “Vvoor de volle 100%. Wij houden ons aan onze afspraken.”

GEEN REACTIES