Hypotheekrente marginaal hoger in december

copyright Pixabay

In december ging de hypotheekrente gemiddeld genomen met een tiende tot twee tiende procent omhoog. Dat blijkt uit de hypotheekbarometer van MoneyView.

De grootbanken verhoogden in december allemaal één keer de tarieven. ABN AMRO verhoogde de tarieven vanaf 10 jaar t/m 20 jaar met 0,1% – 0,2%. ING verhoogde alle tarieven met 0,05% – 0,10%. Rabobank verhoogde alle tarieven vanaf 5 jaar met 0,1%. En SNS Bank tenslotte verhoogde alleen het 10-jaars tarief met 0,1%.

Volgens MoneyView kan de renteverhoging een corrigerende maatregel zijn als gevolg van de hogere kapitaalmarktrente. Daarnaast kan een rol gespeeld hebben dat banken de instroom van nieuwe aanvragen enigszins wilden beperken om voorrang te geven aan het verwerken van de liggende voorraad. Dit is des te belangrijker geworden nadat de AFM de week voor Kerst bekend maakte dat de leennormen van 2016 alleen gehanteerd mogen worden voor aanvragen die voor de jaarwisseling bij de geldverstrekker waren ingediend en voor 1 februari 2017 tot een bindend aanbod leiden, waarvoor het volledige acceptatieproces voltooid dient te zijn. Zo bood Lloyds Bank tussen 20 en 31 december überhaupt geen nieuwe hypotheken aan.

Slechts twee aanbieders verlaagde de rentes in december. Acadium Bastion verlaagde op 1 december 2016 het 20- en 30-jaars tarief met respectievelijk 0,04% en 0,10%. Volksbank verlaagde op 27 december het 5-jaars tarief met 0,04% en het 10-jaars tarief met 0,12%. Maar dat was nadat Volksbank eerder de tarieven al twee keer had verhoogd. Acadium Bastion heeft later in de maand de tarieven weer verhoogd.

In de laatste week van december bedroeg de laagste rente voor een 10-jaars annuïteitenhypotheek met NHG 1,5%, aldus MoneyView. Dit was het tarief van de Triodos Hypotheek dat alleen beschikbaar is voor mensen met een woning met energielabel A. Het tarief daar direct boven bedroeg 1,69% en was verkrijgbaar bij Acadium Bastion, BLG, De Hypotheekshop en De Hypotheker met de Allianz Hypotheek, Regiobank en IQWOON. Dit laatste tarief is 0,12% hoger dan het laagste tarief in november. De Conservatrix hypotheek kende het hoogste 10-jaars annuïtaire NHG-tarief, namelijk 2,1%. Het gemiddelde 10-jaars NHG-annuïteitentarief bedroeg in de laatste week van december 1,9%.

Bron: MoneyView

GEEN REACTIES