Hypotheekmarkt trekt aan in tweede kwartaal

Hypotheekmarkt trekt aan in tweede kwartaal
© Pixabay

Het aantal hypotheken dat in het tweede kwartaal passeert is licht gegroeid met 2,4 procent: vorig jaar waren het er 84.000 rond deze tijd, nu naar verwachting ruim 86.000. HDN baseert deze toename op het aantal hypotheekaanvragen en hun vermoedelijke passeerdatum in juni.

De totale eerste helft van dit jaar liet echter een bescheiden daling zien (minder dan 1 procent) in het aantal aangevraagde en gepasseerde hypotheken: 166.000 tegenover 167.000 vorig jaar.

Dalende rente
Oorzaak van de stijging in het tweede kwartaal kan de dalende rente zijn. De Hypotheekshop meldde eerder deze week dat de bijna afgelopen junimaand al de vierde maand op rij is waarin geldverstrekkers hun hypotheektarieven per saldo verlagen. “De laagterecords uit december beginnen zowaar weer in beeld te komen.”

Vooral pensioenfondsen en verzekeraars blijven hun rentetarieven verlagen. “Geldverstrekkers als NN, SNS Bank en Merius zijn erg actief op het rentefront, evenals partijen als Hypotrust (meerdere labels), bijBouwe en Achmea (Woonfonds, Centraal Beheer). Omdat de seizoensdrukte nog wel een week of drie lijkt aan te houden, behoort een verdere daling van de hypotheekrente zeker tot de mogelijkheden.”

Bron: HDN, Hypotheekshop

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES