‘Hypotheekbanken rekenen nog steeds te hoge boetes bij vervroegd aflossen’

Hypotheekbanken rekenen nog steeds te hoge boetes bij vervroegd aflossen
© Px

Vrijwel alle banken zijn de fout in gegaan met te hoge hypotheekboetes, zelfs na 14 juli 2016. Bijna alle consumenten die vanaf deze datum boete hebben betaald, hebben recht op teruggaaf. Dit melden de Consumentenbond en online hypotheekaanbieder Ikbenfrits.nl na onderzoek.

Volgens de nieuwe leidraad van de AFM mogen hypotheekverstrekkers sinds 14 juli 2016 bij vervroegde aflossing geen kosten in rekening brengen die hoger zijn dan het financiële nadeel dat zij hebben. Ook moeten ze duidelijk aan hun klanten uitleggen hoe de boete is berekend.

De aflosnota’s van hypotheekverstrekkers aan klanten die vervroegd hun hypotheek aflossen of oversluiten zijn echter ‘volkomen onduidelijk’, stelt de Consumentenbond. De berekeningen leidden in de meeste gevallen tot te hoge boetes en bij een aantal banken is de boeterente bij het aflossen of oversluiten van een annuïteitenhypotheek juist verslechterd.

Volgens het onderzoek maken Rabobank, Obvion en BNP Paribas misbruik van de nieuwe richtlijn door boetes voor hun bestaande klanten met een annuïteitenhypotheek te verslechteren. SNS komt van de grootbanken het slechtst uit het onderzoek. Alleen Triodos Bank berekende nooit te veel boeterente.

Schokkend
Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Banken zijn volstrekt onduidelijk over hoe de boeterenteberekening tot stand is gekomen. Het is schokkend om te zien dat sommige banken denken dan te kunnen volstaan met een bedrag en een datum van berekening. Wat hebben hun klanten daar nou aan?’

Michiel Lensink, directeur Ikbenfrits.nl: ‘De banken verzonnen bij het berekenen van de boetes hun eigen regels. Sommigen gingen daarin heel ver in het benadelen van de klant. De klanten centraal zetten: dat blijkt voor de banken heel moeilijk te zijn.’

Om een boeteberekening te kunnen narekenen, hebben consumenten op 7 punten informatie nodig. Bijvoorbeeld: over welk deel men géén boete hoeft te betalen en met welke rente de bank de hypotheekrente vergelijkt om de boete uit te rekenen. De Consumentenbond vraagt de banken om de 7 punten op te nemen in de informatie op de aflosnota.

Bron: Consumentenbond, Ikbenfrits.nl

GEEN REACTIES